Veliki odziv za peticiju za rusko državljanstvo

Izvor: Blic, 26.Nov.2011, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki odziv za peticiju za rusko državljanstvo

U opštinama na severu srpske južne pokrajine danas je na više mesta počelo potpisivanje peticije "Mitrovdansko prošenije", kojom Srbi sa Kosova i Metohije traže od državnog rukovodstva Rusije da im omogući dvojno rusko-srpsko državljanstvo, sa molbom da ih samo Moskva "zastupa pred svetom", javlja dopisnik Srne.

"Potpisivanje peticije počelo je jutros u svim srpskim opštinama na severu Kosmeta, a do sada je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prikupljeno više od 50 000 potpisa", rekao je Zlatibor Đorđević, jedan od inicijatora ideje o peticiji, dodajući da spisak još nije zaključen.

Đorđević je naveo da su se u ovu akciju uključila brojna udruženja Srba sa prostora Kosova i Metohije, Republike Srpske i Crne Gore.

Potpisivanje peticije i zahteva za prijem u državljanstvo Rusije, počelo je i u Gračanici, a u kancelariji Srpske radikalne stranke kažu da je odziv Srba veliki iako su suočeni sa "stalnim pretnjama kosovske policije i brojnim mešetarima koji nastoje da spreče akciju, koja se vodi u svim srpskim sredinama južno od Ibra".

"Nisu samo Srbi zainteresovani, već i Romi, Crnogorci i jedan broj Goranaca traži državljanstvo Rusije, jer su procenili da im nema opstanka na Kosmetu", rekao je službenik ove stranke Veselin Stević, navodeći da se skupljanje potpisa i popuna zahteva odvija, uglavnom, tajno - od vrata do vrata.

Radikali i članovi Udruženja boraca rata, koje čine učesnici ratova u Hrvatskoj i BiH, ne prihvataju optužbe koje im paralelno sa pretnjama stižu - da će eventualnim dobijanjem državljanstva Rusije izdati Kosovo i Metohiju, te južnu pokrajinu ostaviti bez Srba.

Milisav Jovanović iz Lipljana kaže da je cilj Srba sa Kosova i Metohije da skrenu pažnju svjetske javnosti na činjenicu da ne prihvataju kosovsku nezavinsost i pretvaranje srpskih crkava i manastira u kulturno nasleđe Kosova, jer se na taj način briše srpsko poreklo.

Peticija sa svim potpisima i odlukama Skupština opština i Skupštine zajednice srpskih opština i naselja biće, putem ruske Ambasade u Srbiji, prosleđena na adrese patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila, predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva i premijera Vladimira Putina, kao i ruskoj Dumi, od koje se očekuje inicijativa za prihvatanje peticije Srba sa Kosova i Metohije.

Povezane vesti: Ruski komunisti podržavaju molbu kosovskih Srba da dobiju rusko državljanstvo Srbi sa Kosova: Ruskoj ambasadi šaljemo još hiljade zahteva za državljanstvo
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uprkos pretnjama, veliki odziv na peticiju za rusko državljanstvo

Izvor: Vesti-online.com, 26.Nov.2011

U opštinama na severu srpske južne pokrajine danas je na više mesta počelo potpisivanje peticije "Mitrovdansko prošenije", kojom Srbi sa Kosova i Metohije traže od državnog rukovodstva Rusije da im omogući dvojno rusko-srpsko državljanstvo, sa molbom da ih samo Moskva "zastupa pred svijetom"..."Potpisivanje...

Nastavak na Vesti-online.com...

Uprkos pretnjama, veliki odziv na peticiju za rusko državljanstvo

Izvor: TvojPortal.com, 26.Nov.2011

Izvor:Vestionline U opštinama na severu srpske južne pokrajine danas je na više mesta počelo potpisivanje peticije "Mitrovdansko prošenije", kojom Srbi sa Kosova i Metohije traže od državnog rukovodstva Rusije da im omogući dvojno rusko-srpsko državljanstvo, sa molbom da ih samo Moskva "zastupa...

Nastavak na TvojPortal.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.