Tri uslova Rusije

Izvor: B92, 30.Mar.2023, 13:16

Tri uslova Rusije

Moskva zahteva od Ukrajine "neutralnost", odbacivanje pridruživanju NATO i EU kao deo svojih preduslova za početak mirovnih pregovora, rekao je ruski zvaničnik.

"Potreban nam je neutralan i vanblokovski status Ukrajine, njeno odbijanje da uđe u NATO i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU i potvrda ukrajinskog beznuklearnog statusa, kao i priznanje od strane Kijeva i međunarodne zajednice nove teritorijalne realnosti", rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Mihail Galuzin.

Galuzin je rekao da Moskva veruje da je "sveobuhvatan, pravedan i održiv mir u Ukrajini i Evropi" moguć kada se okončaju sukobi između ruskih i ukrajinskih trupa, pored snabdevanja oružjem zapadnih zemalja.

On je rekao da je Ukrajina odbila da razmotri diplomatsko rešenje rata i da nije bilo "značajnih promena" u stavu Kijeva jer "nastavlja da se oslanja na vojno rešenje sukoba".

"Čini se da će mnogo toga zavisiti od toga koliko brzo Kijev i Zapad shvate da recept za mirnu budućnost Ukrajine leži u povratku na izvore njene državnosti zabeležene u Deklaraciji o državnom suverenitetu iz 1990. godine, koja predviđa neutralnu, ne -blokovski status Ukrajine uz poštovanje prava ruskog stanovništva zemlje i njenih nacionalnih manjina", rekao je on.

Galuzin je takođe rekao da Rusija "neće tolerisati postojanje otvoreno antiruske države" na svojim granicama, dodajući da glavna prepreka postizanju sporazuma o uspostavljanju bezbednosne zone oko nuklearne elektrane Zaporožje "ostaje stav Ukrajine".

Galuzin je rekao da je situacija u otcepljenom regionu Pridnjestrovlja u Moldaviji trenutno "zaista teška".

"Rusija i naše mirovne snage na Dnjestru (reke) učiniće sve što je u njihovoj moći da spreče eskalaciju u regionu. Nadam se da će usijane glave imati dovoljno zdravog razuma da se događaji ne razvijaju po negativnom scenariju“, rekao je on.

On je rekao da će Rusija nastaviti svoje napore da pronađe rešenje u vezi sa Pridnjestrovljem u formatu 5 2 kao "garanta i posrednika”, dodajući da su tvrdnje o nameri Rusije da "interveniše" u unutrašnje stvari Moldavije "lažne" i da su plasirane od strane Zapada.

"Za razliku od Zapada, Rusija poštuje suverenitet drugih država i ne meša se u njihove unutrašnje stvari. Zainteresovani smo za dobrosusedske odnose sa Kišinjevom. Zalažemo se za konstruktivan i uzajamno poštovan dijalog“, dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.