Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Maj.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Temerinski hor drugi na festivalu u Moskvi

MOSKVA - Na Četvrtom moskovskom međunarodnom festivalu slovenske muzike, koji je održan u okviru proslave Dana slovenske kulture i pismenosti u Moskvi, drugo mesto u kategoriji horskog izvođenja pripalo je horu Kulturno-informativnog centra "Lukijan Mušicki" iz Temerina.

Članovi hora pod rukovodstvom profesora muzike Sandre Tot većinom su učenici Osnovne škole "Petar Kočić" iz Temerina. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Festival, koji je održavan od 15. do 28. maja u moskovskoj umentičkoj školi "Balakirjev", ove godine bio je posvećen kulturi Srbije i Slovenije.

Na takmičenju je učestvovalo šest horova u kojima pevaju deca uzrasta od 10 do 15 godina, i u programu je izvođena jedna srpska, jedna ruska i jedna slovenačka pesma.

Izvođenjem kompozicija na violini i klaviru upečatljiv utisak na učesnike i goste festivala ostavile su i učenice Dragana Lončar i Marija Radomirović.

Uz učešće hora i dramske sekcije KIC "Lukijan Mušicki" je na koncertu duhovne muzike 26. maja prikazao igrokaz pod nazivom "Tradicija Srbije" u hramu Voznesenja Gospodnjeg u muzeju "Kolomenskoe" i ostavio snažan utisak na prisutne, rekla je Tanjugu nastavnica ruskog jezika Anđelija Lončar.

Istog dana, tridesetsedmoro dece iz Temerina, uzrasta od 13 do 18 godina, koji su doputovali na Festival, prisustvovali su u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi na svečanosti na kojoj je patrijarh Ruske pravoslavne crkve Aleksij Drugi dodelio nagrade Ćirilo i Metodije, povodom jedinog ruskog državno-crkvenog praznika u čast slovenskih prosvetitelja.

Svečanost i praznični koncert organizovali su Moskovska Patrijaršija, vlada Moskve, Komitet međuregionalnih veza i nacionalne politike Moskve i Slovenski fond Rusije uz podršku administracije predsednika Rusije i opunomoćenog predstavnika za Centralni Federalni Okrug i aparata ruske vlade.

"Mislim da smo dostojno predstavili svoju zemlju i na ovaj način pokazali da kultura nema granice", rekla je Lončarova.

Bojan Torbica, direktor KIC-a "Lukijan Mušicki" koji je u Moskvu doputovao u saradnji sa Društvom srpsko-ruskog prijateljstva iz Novog Sada i uz podršku opštinskih vlasti i lokalnih privrednika, naveo je da su uspostavljeni dragoceni kontakti i da je hor škole "Balakirjev" pozvan da priredi koncert u Temerinu.

Takođe, tokom boravka dogovoreno je da deca iz tog vojvođanskog grada borave u dečjem kampu ruskog jezika u Podmoskovlju i Sankt-Peterburgu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.