Izvor: Politika, 19.Jul.2013, 10:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud ukinuo pritvor ruskom opozicioneru

Sud u Kirovu za Lenjingradski reon ukinuo je pritvor ruskom opozicioneru Alekseju Navaljnom koga je juče u prvom stepenu osudio na 5 godina zatvora zbog korupcije.

KIROV – Navaljni i biznismen Pjotr Oficerov koji je osuđen na 4 godine kao saučesnik će odluku o žalbi na presudu čekati na slobodi.

Sud je pritvor kao meru obezbeđivanja da Navaljni neće pobeći i da će se javiti sudu u daljem postpuku zamenio odlukom kojom mu se zabranjuje da napusti zemlju. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

Ukidanje pritvora tražio je tužilac koji je, kako prenosi Komersant, molbu objasnio sledećim rečima:Navaljni i Oficerov ranije nisu narušavali meru nenapuštanja, a osim toga Navaljni je kandidat na izborima za gradonačelnika Moskve te njegovo zadržavanje u pritvoru narušava njegova prava ranopravnog dostupa glasačima.

Navaljni je nakon puštanja zahvalio svima koji su ga podržali i svima koji su juče izašli da protestuju na ulici.

Ovo je jedinstven slučaj u ruskom pravosuđu da tužilac traži da se osuđeni oslobodi pritvora.Možda se opet kroz mesec dana vidimo ovde sa istim tužnim povodom, ali smo barem dobili nekoliko meseci da nastavimo borbu, rekao je Navaljni.

Na pitanje da li će nastaviti predizborne aktivnosti kao kandidat za gradonačelnika Mosve Navaljni je rekao:Nisam ja nikakvo kučence pa da me prvo zatvore da ne mogu da učestvujem u izborima, pa da me onda puste da učestvujem meseca dana i da me posle zatvore uoči izbora.Mi ćemo nastaviti sa izbornim aktivnostima u svakom slučaju, a da li će to biti u formi poziva na bojkot izbora ili u formi predizbornih aktivnosti, tu ćemo odluku doneti u štabu kada se vratim u Moskvu, rekao je ruski opozicionar.

----------------------------------------------------- 

 Ruski opozicionar osuđen na pet godina

Aleksej Navaljni zbog presude prinuđen da napusti izbornu trku za gradonačelnika Moskve 

Moskva – Lenjinski opštinski sud grada Kirova osudio je jednog od lidera ruske opozicije i kandidata za gradonačelnika Moskve Alekseja Navaljnog na pet godina zatvora, a biznismena Pjotra Oficerova na četiri godine zatvora, prenose ruski mediji iz sudnice u Kirovu. Navaljni i Oficerov proglašeni su krivim za krađu 10.000 kubnih metara drvne građe i nanošenje štete od 16 miliona rubalja fabrici „Kirovles”.

Policija je Navaljnog privela u sudnici po okončanju čitanja presude, a on je na oglašavanje presude došao sa putnim torbama u koje je, kako je rekao, njegova žena stavila sve što bi moglo da mu zatreba u zatvoru.Sudija je u presudi označio Navaljnog kao organizatora, a Oficerova, vlasnika kompanije „Vjatska drvna kompanija”koja je drvnu građu kupila, kao saučesnika.

Tužilac je tražio da se Navaljni osudi na šest godina zatvora, a Oficerov na pet godina i da se obojica kazne novčanom kaznom od po milijardu rubalja.

Navaljni, poznati kritičar ruske vlasti i jedan od vođa vansistemske opozicije u Rusiji, insistirao je sve vreme da je proces protiv njega politički motivisan i namešten. Čitanju presude prisustvovao je veliki broj novinara ali i lideri opozicije Boris Nemcov, Ilja Ponomarjov, Ilja Jašin i Dmitrij Gutkov.  

Navaljnijev predizborni štab rešio je da povuče njegovu kandidaturu sa predstojećih izbora za gradonačelnika Moskve, prenose RIA Novosti.

„Prema našem ranije usaglašenom rešenju, povlačimo se sa izbora”, izjavio je šef predizbornog štaba Leonid Volkov.

Predizborni štab je uoči presude saopštio da bi u slučaju osuđujuće presude bilo nemoguće voditi kampanju. Moskovska izborna komisija ranije je saopštila da kandidaturu opozicionera neće skidati sve dok njegova presuda ne postane pravosnažna, ne pre odluke Apelacionog suda.

Tokom suđenja Navaljni i njegovi advokati insistirali su da je proces politički, namešten i da predstavlja odmazdu vlasti za političku aktivnost Navaljnog, njegovu otvorenu i javnu kritiku Jedinstvene Rusije, ruskog predsednika Vladimira Putina i korupcionaških afera koje je razotkrivao preko svog bloga i organizacije „Rospil”.

Reakcije sa Zapada na presudu su upadljivo negativne, u čemu prednjače SAD i EU, dok se u Rusiji mediji dosta bave drugim osuđenim Pjetrom Oficerovim. Analizirajući ceo slučaj RIA Novosti se pitaju da li je Oficerov zaista korumpirani biznismen ili je samo kolateralna šteta Navaljnijevih grehova.

-----------------------------------------

Opozicija ne treba da prigovara

Moskva – Opozicija nema osnova da prigovara protiv presude ruskom opozicionom lideru Alekseju Navaljnom, ocenjuju politički analitičari i savetuju predstavnicima opozicije da se radije bave pripremom žalbe na presudu.

Opozicija nema osnova da prigovara protiv presude ruskom opozicionom lideru Alekseju Navaljnom, smatra ruski politički analitičar Pavel Danilin koji je u izjavi za Itar-Tas rekao da je reakcija opozicije na presudu bila predvidljiva, ali da sud bez ozbiljnih razloga ne bi kaznio Navaljnog na pet godina zatvora i znatnu novčanu kaznu.

Danilin savetuje predstavnicima opozicije da se radije bave pripremom žalbe na presudu Navaljnom, umesto što diže galamu oko nje.

I generalni direktor Centra za političke informacije Aleksej Mukin ističe pravo Navaljnog na žalbu, dodajući da ne očekuje nikakve radikalne korake u vezi s presudom.

Potpredsednik Centra za strateške komunikacije Dmitrij Abzalov ističe da su mnogi bili pripremljeni za ovakvu presudu. On navodi da bi Navaljni učinio „političko samoubistvo” ukoliko bi povukao kandidaturu za gradonačelnika Moskve.

objavljeno: 18.07.2013.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Sud ukinuo pritvor Navaljnom: Nisam kučence da me zatvaraju na svakih mesec dana

Izvor: Blic, 19.Jul.2013

Sud u Kirovu za Lenjingradski reon ukinuo je pritvor ruskom opozicioneru Alekseju Navaljnom koga je juče u prvom stepenu osudio na 5 godina zatvora zbog korupcije...Navaljni i biznismen Pjotr Oficerov koji je osuđen na 4 godine kao saučesnik će odluku o žalbi na presudu čekati na slobodi...Pročitajte...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.