Stokholmski metro

Izvor: DIA.rs, 07.Jul.2011, 10:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stokholmski metro

Podzemna železnica prestonice Švedske smatra se za jednu od najefikasnijih ali i najdekoratvnijih u Evropi. Reč je o sistemu kojeg čini tačno 100 aktivnih stanica, gde je 47 podzemnih i 53 nadzemne.
Stokholmski metro dnevno preveze oko 1,120,000 putnika, a ukupna dužina svih trasa je nešto više od 100km.


U umetničkim krugovima, stanice metroa Stokholma su dobro poznate kao izuzetno dekorativne i živopisne. U literaturi često možete naići na podatak da je ovaj >> Pročitaj celu vest na sajtu DIA.rs << metro zapravo “najduža umetnička galerija na svetu”, što je zapravo delimično tačno. Nakon nedavne rekonstrukcije metroa u Moskvi, Rusija je preuzela tu titulu.
U nastavku možete pogledati kako izgledaju ove stanice, gde su neke bogato oslikane, neke su moderno uređene, a veliki broj je ostavljen u prirodnom stanju, gde su zidovi i plafoni zapravo stene isbušene probijanjem metroa.











Ocenite članak Ocenite članak: Note: There is a rating embedded within this post, please visit this post to rate it.

(C) DIA.RS Veb sajt www.dia.rs zadržava pravo na objavljeni tekst, koji se ne sme kopirati bez saglasnosti autora. Objavljene slike pripadaju njihovim autorima ili pomenutim arhitektonskim studijima i nisu u vlasništvu sajta www.dia.rs.

www.dia.rs

Nastavak na DIA.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta DIA.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta DIA.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.