Stižu Rjurikoviči!

Izvor: Vostok.rs, 20.Avg.2010, 11:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stižu Rjurikoviči!

20.08.2010. - U arbitražnom sudu u Moskvi održana je jedna od najneobičnijih sednica u novijoj istoriji Rusije

U arbitražnom sudu u Moskvi održana je jedna od najneobičnijih sednica u novijoj istoriji Rusije. Predmet rasprave je bio Moskovski Kremlj. Na pravo neograničenog korišćenja njegovih teritorija i zgrada pretenduju potomci drevne ruske dinastije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Rjurikovič, koji su se ujedinili u društvenu organizaciju fond Knjažeski.

Prvo zasedanje arbitražnog suda, koje je razmatralo tužbu predsednika fonda, Valerija Kubareva, završeno je senzacijom: sud je zadovoljio urgenciju tužioca da se od tuženih uzmu pasoški podaci i katasterski brojevi objekata Moskovskog Kremlja. Ispostavilo se da dokumenti o zdanjiam drevne tvršđave koju ponekada nazivaju srcem Rusije, jednostavno ne postoje. Sud je obavezao tužene – vladu Rusije, ministarstvo kulture i Rosimuščestvo da ih podnesu do sledećeg zasedanja, zakazanog za 18. oktobar. Do tada fond Knjažeski namerava da inicira još nekoliko sudskih procesa povodom drugih istorijskih objekata nepokretnosti. Na redu su tužbe o priznanju prava kneževa na većinu ruskih tvrđava, u prvom redu tvrđave Moskovske oblasti: Volokolamsku, Dmitrovsku, Možajsku, Kolomensku. Već se pripremaju dokumenti za predaju tužbe o pravu na neograničeno korišćenje Kazanskog Kremlja. Ukupno u spisak imovine na koju pretenduju predstavnici roda Rjurikoviča ulazi 89 objekata na teritoriji Rusije, Ukrajine i Poljske.

Po mišljenju većine eksperata, kneževi nemaju prava na njih, i akcija fonda Knjažeski je samo reklama. Ni jedna od tvrđava nije porodična vrednost roda Rjurikoviča, zato pitanje vraćanja imovine ovde ne postoji. Osim toga, vladajuća dinastija Rjurikoviča, potomaka snakdinavskih vikonga, preselila se početkom 17. veka, i od tada sva njihova deca i praunuci su bili jednostavno plemići. Nikome ne bi palo na pamet da se obraća sa sličnim zahtevom ruskom caru. Čak advokati Valerija Kubareva, koji nosi titulu kneza Kubenskog, potvrđenu patentom Carske kuće Rjurikoviča pri španskoj kruni, priznaju da nemaju nikakve šanse da dobiju parnicu. To je praktično nemoguće, kaže advokat predsednika fonda Knjažeski, Igor Rodionov. Ovde se ne radi o priznavanju prava vlasništva. Jasno je da gospodin Kubarev zna da je pravo vlasništva već određeno. Moskovski Kremlj je federalna svojina, a nadalje, to je svojina subjekata Federacije. Ali gospodin Kubarev želi da skrene pažnju na onu situaciju koja vlada oko ovih objekata na koje on pretenduje. Stanje ruskih istorijskih tvrđava zaista zaslužuje pažnju – poslednjih godina one gore jedna za drugom. Samo ove godine zbog nepoštovanja pravila protivpožarne bezbednosti izgorele su 2 od 7 kula Pskovskog kremlja. U Kazanju na teritoriji Kremlja je izgorela drevna kapela, a u podmoskovskom Dmitrovu kapija, postavljena povodom jubileja grada 2004. Eksperti smatraju da državna politika u pogledu spomenika arhitekture treba da bude jasnija. Između ostalog, potrebne su ozbiljne sankcije protiv onih činovnika koji ne obraćaju pažnju na rušenje spomenika arhitekture koji su im povereni.

Izvor: Glas Rusije, foto: © Flickr.com/moacirpdsp/cc-by

,

Predloži prijateljima

Komentari (0) Dodaj komentar

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

POTOMCI RUSKE DINASTIJE TUŽE VLADU ZBOG KREMLJA

Izvor: Kurir, 20.Avg.2010

MOSKVA - Predmet rasprave u Arbitražnom sudu u Moskvi, na jednoj od najneobičnijih sednica u novijoj istoriji Rusije, jeste korišćenje moskovskog Kremlja...Iako znaju da ne mogu dobiti nijedan od 89 objekata, potomci jedne od dveju ruskih dinastija, dinastije Rjurikovič, tužbom skreću pažnju...

Nastavak na Kurir...

Rjurikoviči: Vratite nam Kremlj

Izvor: Vesti-online.com, 21.Avg.2010, 09:03

Predstavnici kneževske dinastije Rjurikovič, bez nade da će im imovina biti vraćena, tužbom skreću pažnju na stanje ruskih istorijskih tvrđava. Predmet rasprave u Arbitražnom sudu u Moskvi, na jednoj od najneobičnijih sednica u novijoj istoriji Rusije, je korišćenje moskovskog Kremlja...Iako...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.