Šta je patrijarh zaista rekao?

Izvor: B92, 18.Jul.2013, 13:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta je patrijarh zaista rekao?

Beograd, Moskva -- Izjave patrijarha Irineja tokom posete u Moskvi privukle su dodatnu pažnju nakon što je Kabinet patrijarha naveo da su ih domaće agencije "lažno prenele".

Agencije Tanjug i Beta prenele su da su i patrijarh Irinej i patrijarh Kiril II kritikovali srpsku vlast zbog stava o Kosovu, posle čega je usledio oštar demanti.

Ruska pravoslavna crkva je na sajtu Moskovske patrijaršije objavila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izjave dvojice patrijarha, a objavljen je i snimak na sajtu Jutjub.

Na snimku se čuje kako patrijarh Irinej kaže da "odreći se Kosova znači odreći se svoje kulture, svoje duhovnosti, najviših svetinja naše istorije".

Patrijarh je dodao da je "sadašnje rukovodstvo pod priličnim uticajem Zapada", a da "crkva čini sve da njihovu svest veže za veliku i moćnu rusku istoriju i rusku crkvu".

"Ja sam vrlo često upotrebljavao jedan izraz koji je upotrebljavao Nikola Pašić kada je vladiku Nikolaja slao u Evropu da svoj brod mali vežemo za veliki ruski brod ruskog naroda i ruske crkve", rekao je patrijarh Irinej.

On je dodao da misli da je "ruska reč veoma moćna i snažna kada je u pitanju rešenje Kosova i Metohije" i zamolio da preko RPC i rusko državno rukovodstvo pomogne da se pitanje reši na način da Srbija sačuva Kosovo i Metohiju.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poslušajte šta je rekao srpski, a šta ruski patrijarh o KiM i vladi

Izvor: Vesti-online.com, 18.Jul.2013

Ruska pravoslavna crkva je na svom sajtu i Jutjubu objavila snimak uvodne reči razgovora srpskog i ruskog patrijarha u Moskvi. Agencijski izveštaj sa ovog susreta, koji su preneli svi mediji, a patrijarh oštro demantovao, navodeći da se radi o dezinformaciji i zlonamernoj konstrukciji, zvuči identično...

Nastavak na Vesti-online.com...

Šta je patrijarh zaista rekao u Moskvi? (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 18.Jul.2013

Ruska pravoslavna crkva je na sajtu Moskovske patrijaršije objavila izjave dvojice patrijarha, a objavljen je i snimak na sajtu Jutjub

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.