Srbija živi po principima Milanskog edikta

Izvor: RTS, 17.Jan.2013, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija živi po principima Milanskog edikta

Čitanjem Milanskog edikta i svečanim koncertom duhovne muzike hora moskovskog Sretenjskog manastira, u Narodnom pozorištu u Nišu počelo obeležavanje 17 vekova Milanskog edikta. Srbija i danas živi po principima Milanskog edikta, rekao predsednik Tomislav Nikolić.

21.20 - Završena svečanost povodom jubileja Milanskog edikta u niškom Narodnom pozorištu. 

20.09 - Počeo nastup hora moskovskog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Sretenjskog manastira.

20.00 - Srbiji je čast što se ova godina svetkuje u našoj zemlji, rekao predsednik Tomislav Nikolić.

19.55 - Patrijarh srpski Irinej proglasio 2013. godinom Milanskog edikta.

19.35 - Narodi žive dok čuvaju svoje duhovne korene, rekao ruski ambasador Aleksandar Čepurin, domaćin svečanosti u Nišu.

19.15 - Niš dobija šansu da pokaže najbolje što ima i tu šansu ćemo iskoristiti, rekao gradonačelnik Niša Zoran Perišić.

U Nišu je počelo obeležavanje 17 vekova Milanskog edikta. Svečanosti u niškom Narodnom pozorištu su prisustvovali predsednik Srbije Tomislav Nikolić i patrijarh Irinej, koji su kopredsednici Organizacionog odbora.

Srbiji je čast što se ova godina svetkuje u našoj zemlji, rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ističući da Srbija i danas živi po principima Milanskog edikta.

"Njeni građani imaju zagarantovanu slobodu veroispovesti ili, kako je car Konstantin pisao u Milanskom ediktu, pravo da slede i veruju bez uznemiravanja", rekao je Nikolić na svečanosti u niškom Narodnom pozorištu.

Citirajući delove Milanskog edikta, Nikolić je rekao da su poruke cara Konstantina aktuelne i svevremenske i da ih promovišemo kao opšte vrednosti čija principijelnost i humanost, na ponos čovečanstva, ostaju kroz vekove kao putokazi i kao ključ.

"Milanski edikt za nas filozofija života. Ova jubilarna godina nama nije tek demonstracija kulture sećanja, već istinska slava jednog od najvećih civilizacijskih dokumenata", istakao je Nikolić.

Predsednik je rekao da pred slovima Milanskog edikta svako treba da odgovori na pitanje "da li je dovoljno tolerantan".

"U tom svojevrsnom zakonu o ravnopravnosti hrišćanske vere prepoznajemo osnove ljudskih prava i sloboda uopšte koje su i danas aktuelne - sloboda izbora vere, pravo čoveka da je sledi i da veruje bez uznemiravanja", naveo je Nikolić.

Domaćin večeri u Narodnom pozorištu, ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin, poručio je na svečanosti da narodi žive dok čuvaju svoje duhovne korene.

"Rusi, Srbi i drugi pravoslavni narodi nasledili su najvažnije iz Vizantije - hrišćansku pravoslavnu veru i odatle proističu koreni pravoslavnih naroda: Srba, Bugara, Grka, Rusa", rekao je Čepurin.

Patrijarh srpski Irinej je proglasio 2013. godinu godinom Milanskog edikta i poručio da je zahvaljujući caru Konstantinu, njegovim sledbenicima i njihovim delima Srbija organski deo one Evrope koja se ponosi hrišćanskim nasleđem, slobodom i visokim kulturnim dostignućima.

"Proteklo vreme od 1700 godina je garancija da niko danas ne treba da se plaši naše svete Crkve, jer je ona upravo nadahnuta ediktom, istrajna u neugrožavanju bilo čije slobode vere i savesti", naglasio je patrijarh Irinej.

Patrijarh je rekao da je ova, 2013. godina prilika da sagledamo koliko je hrišćanstvo zaslužno za preobražaj koji je učinjen u "neznabožačkom i idolopokloničkom antičkom svetu".

U godini obeležavanja 17 vekova Milanskog edikta Niš dobija šansu da pokaže ono najbolje što ima i mi ćemo tu šansu iskoristiti, poručio je gradonačelnik Niša Zoran Perišić na svečanosti.

"Borićemo se da svet vidi potencijale Niša", naglasio je Perišić, otvarajući svečanost povodom jubileja Milanskog edikta.

Svečanost, koja je počela performansom - čitanjem Milanskog edikta prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora i verskih zajednica.

Manifestacija u Narodnom pozorištu u Nišu završena je se koncertom hora Sretenjskog manastira iz Rusije, koji ima tradiciju dugu 600 godina i na repertoaru ima više od 200 pesama.

Obeležavanje 17 vekova Milanskog edikta prati oko 70 domaćih i stranih medija, a najveće interesovanje pokazuju ruske i turske redakcije.

Građani su koncert mogli da prate i preko video-bima na platou ispred Narodnog pozorišta, a RTS je dirktno prenosio događaj.

Uoči početka svečanosti, dirigent ruskog hora Nikon Stepanovič Žila rekao je da je tom ansamblu ukazana velika čast, jer otvara proslavu 17 vekova od donošenja Milanskog edikta.

"Naša dva naroda povezuje jedna vera, kultura, zajednička istorija i drago nam je što nam je ukazana čast da nastupimo u Nišu", rekao je Žila na zajedničkoj konferenciji za novinare sa gradonačelnikom niša i vladikom Jovanom.

Vladika niški Jovan najavio je da će Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve prvi put u istoriji biti održan u maju ove godine u Nišu.

Vladika Jovan je na konferenciji za novinare rekao da će, uz prisustvo svih arhijereja naše pomesne crkve, sigurno biti pozvani i posmatrači, kao i da će Sabor trajati do 3. juna kada počinje gradska slava u Nišu u godini obeležavanja 17 vekova Milanskog edikta.

"Tada će biti služena liturgija uz prisustvo 200 sveštenika i naroda niške eparhije, milionske, a veliki skup biće ponovljen i 6. oktobra na dan centralne proslave 17 vekova Milanskog edikta u Nišu", rekao je vladika Jovan i napomenuo da će prisustvovati jerarsi počev od moskovskog patrijarha i vaseljenskog čije su se potvrde čekale.

Rimski car Konstantin Veliki (272-337), rođen u Naisusu (Niš), potpisao je 313. zakonski tekst kojim je proglašena verska ravnopravnost i prestanak progona hrišćana.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Srbija živi po načelima Milanskog edikta

Izvor: RTS, 18.Jan.2013, 12:13

Čitanjem Milanskog edikta i svečanim koncertom duhovne muzike hora moskovskog Sretenjskog manastira, u Narodnom pozorištu u Nišu počelo obeležavanje 17 vekova Milanskog edikta. Srbija i danas živi po principima Milanskog edikta, rekao predsednik Tomislav Nikolić...21.20 - Završena svečanost...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.