Srbija i Rusija prijatelji na racionalnim osnovama

Izvor: Studio B, 27.Okt.2015, 15:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i Rusija prijatelji na "racionalnim osnovama"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, posle razgovora sa ruskim kolegom Dmitrijem Medvedevom, da je Srbija dokazala svoj prijateljski odnos prema Rusiji, ne uvodeći joj sankcije i da će nastaviti da joj bude prijatelj ali na "racionalnim osnovama".

"Mislimo da smo pokazali svoj iskren i prijateljski odnos prema Ruskoj Federaciji time što smo ostali jedna od evropskih država koja, uprkos mnogobrojnim zahtevima čitavog sveta, koja joj nije uvela nikakve sankcije. Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << će takvu politiku nastaviti i u budućnosti ", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa ruskim kolegom Dmitrijem Medvedevom.

Vučić je rekao i da je Srbija blizu potpisivanja sporazuma sa Gaspromom o proširivanju kapaciteta skladišta gasa do milijardu kubnih metara.

Srpski premijer je pozvao Medvedeva da tokom 2016. godine dođe u zvaničnu posetu Srbiji.

Dvojica premijera su razgovarala i o projektima za isporuku gasa kao alternativi "Južnom toku" od kojeg je Rusija odustala.

Medvedev je rekao da Srbija ima svoj udeo na tržištu Rusije i da je uvoz iz Srbije za pola godine porastao za 40 odsto.

"Velika, sadržajna, sveobuhvatna poseta, imajući u vidu naše razgovore, forum "Otvorene inovacije", gde ćemo se sastati sa poslovnim svetom, i na kraju - razgovor sa predsednikom naše zemlje ", precizirao je Medvedev agendu i ciljeve posete na početku razgovora sa Vučićem.

Ruski premijer je izrazio uverenje da će sadržajna agenda Vučićeve posete Moskvi biti na korist rusko-srpskim odnosima.

Medvedev je takođe iskoristio priliku da prokomentariše da srpski premijer izvanredno govori ruski jezik na šta mu je Vučić, na ruskom, odgovorio:

"To nije sasvim istina. Ja sve razumem, ali mi je teško da govorim".

Srpski premijer rekao je da takođe računa da će njegova poseta doneti rezultate.

"Smatram da će naši odnosi, odnosi prijateljstva i saradnje, u budućnosti biti bolji, ako je to moguće", rekao je Vučić.

Vučić i Medvedev će, kako je ranije navedeno na sajtu ruske vlade, razmotriti aktuelna pitanja trgovinsko-ekonomske saradnje, uključujući realizaciju zajedničkih projekata iz oblasti energetike, industrije, transporta i poljoprivrede.

 

Potpisano više dokumenata

Posle razgovora dva premijera, delegacije dve zemlje u Moskvi potpisale su danas više dokumenata.

Dve strane su potpisale Memorandum o uzajamnom razumevanju između vlada u oblasti ekonomske saradnje, privlačenja investicija i realizacije zajedničkih projekata.

Predstavnici ruske Federalne službe za vojno-tehničku saradnju potpisali su Memorandum sa srpskim MInistarstvom odbrane.

Potpisan je međuvladin sporazum o zajedničkoj zaštiti intelektualne svojine u okviru bilateralne vojno-tehničke saradnje i memorandum o strateškom partnerstvu između kompnaija "RŽD Internešenel" i "Infrastruktura železnica Srbije".

Memorandume o saradnji potpisali su i ruska Federalna migraciona služba i srpski MUP, Federalna služba za borbu protiv droge i MUP Srbije, Ministarstvo omladine i sporta i ruska Federalna agencija za pitanja mladih.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.