Sobotka: Ne branimo Zemanu da ide u Moskvu

Izvor: Akter, 08.Apr.2015, 20:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sobotka: Ne branimo Zemanu da ide u Moskvu

Češki premijer Bohuslav Sobotka izjavio je danas da ministri vladajućih socijaldemokrata neće blokirati predsedniku Češke Milošu Zemanu put u Moskvu na vojnu paradu 9. maja

Potrebno je da se oda pošta sovjetskim vojnicima koji su položili živote da oslobode Čehoslovačku krajem Drugog svetskog rata, rekao je danas Sobotka posle susreta sa Zemanom.

Premijer se sastao s predsednikom pred večerašnju >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << sednicu vlade na kojoj ministri treba da odluče da li će Zemanu sufinansirati put u Moskvu na veliku vojnu paradu kojom Rusija želi da proslavi 70. godišnjicu pobede u Drugom svetskom ratu.

"Socijaldemokratski ministri u vladi ne žele da blokiraju predsedniku put u Moskvu. Na posetu treba gledati u kontekstu 70. godišnjice oslobođenja Čehoslovačke a nesporna je činjenica da je veći deo njene teritorije oslobodila Crvena armija. Poginulo je tada preko 100.000 vojnika i palim vojnicima treba odati poštu", rekao je

novinarima premijer.

Sobotka je naglasio da Zemanova poseta Moskvi ne menja nimalo kritični stav Češke prema ponašanju Rusije prema Ukrajini, niti učešće Zemana na paradi dovodi u pitanje jedinstveni stav Evropske unije prema krizi u Ukrajini.

Do sada se u istoriji samostalne Češke nije desilo da vlada odbija da snosi svoju polovinu troškova inostrane posete šefa države a analitičari ne očekuju da bi večerašnja sednica mogla da bude presedan.

Najmanji partner u vladi, Hrišćanska demokratska unija - Češka narodna stranka najavila je prvo da će blokirati novac za Zemanov put u Moskvu, ali kasnije je njen lider, vicepremijer Pavel Bjelobradek popustio i kazao da glasovi njegovih ministara zavise od programa i toga da li će Zeman posmatrati vojnu paradu na Crvenom trgu.

Lider Alijanse nezadovoljnih građana, drugog partnera u vladi, ministar finansija Andrej Babiš izjavio je da je Zeman trebalo da odabere drugačiji način da oda poštu palim sovjetskim vojnicima.

"Mislim da imamo predsednika koji je na svoju ruku i da će uraditi ono što želi, bez obzira na to kako ćemo glasati. Ali mislim da taj put nije dobar. Ako je želeo da oda poštu ruskim vojnicima, trebalo je da odabere drugu priliku", kazao je Babiš.

Premijer Sobotka razgovarao je danas sa Zemanom i o njegovom bojkotu američkog ambasadora u Pragu zbog tog što je ambasador upozorio u izjavi češkoj televiziji da neće biti dobar simbol da Zeman bude u Moskvi na paradi jedini šef države članice Evropske unije, iako naravno nije na njemu niti bili kojoj zemlji da govori češkom predsedniku šta da radi.

"Dotakli smo kratko i tu temu. Izneo sam svoje mišljenje, Zeman je izneo svoje i zadržali smo svoja različita mišljenja", rekao je novinarima Sobotka.

Sobotka je odmah posle spora povodom intervjua Zemana za Parlamentnji listi u nedelju upozorio Zemana da bi šef države trebalo da se ponaša profesionalno i odgovorno a da je izjava predsednika da su ambasadoru ubuduće zatvorena vrata predsedničkog zamka Hradčani neprimerena onome šta je ambasador rekao.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Premijer Sobotka za to da Zeman oda poštu crvenoarmejcima

Izvor: Blic, 09.Apr.2015, 00:25

Češki premijer Bohuslav Sobotka izjavio je u sredu da ministri vladajućih socijaldemokrata neće blokirati predsedniku Češke Milošu Zemanu put u Moskvu na vojnu paradu 9. maja...Bohuslav Sobotka..Potrebno je da se oda pošta sovjetskim vojnicima koji su položili živote da oslobode Čehoslovačku...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.