Sakašvili optužio Ruse da su pucali na njega

Izvor: Blic, Tanjug, 23.Nov.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sakašvili optužio Ruse da su pucali na njega

Mihail Sakašvili, predsednik Gruzije koji se zajedno sa poljskim kolegom Lehom Kačinjskim nalazio blizu otcepljene gruzijske pokrajine Južne Osetije kada su se na 30 metara od njih dvojice začuli pucnji, optužio je Rusiju za provokaciju, rekavši da Moskva „beskrupulozno krši sporazum o prekidu vatre postignut uz posredovanje Evrope”.

David Bakradze, predsednik gruzijskog parlamenta, rekao je da otvaranje vatre na predsedničku kolonu zapravo predstavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << atentat na šefa članice EU i NATO.

Leh Kačinjski je rekao da nije jasno da li je vatra otvorena direktno po automobilima ili se pucalo u vazduh.

On je dodao da se pucalo iz karabina sa rastojanja od približno 30 metara. „Ja sam u početku gledao šta se tamo dešava, a zatim sam prišao predsedniku Sakašviliju i laganim korakom nas dvojica smo se udaljili i zamenili automobile. Mislim da nam nije pretila bilo kakva opasnost”, rekao je Kačinjski.

Predsednik Poljske je u nedelju doputovao u Gruziju na proslavu pete godišnjice „revolucije ruža”.

Kačinjski je rekao da nikoga ne treba optuživati za incident u Gruziji pošto je maršruta povorke automobila promenjena na njegovu molbu. On je prvobitno, kako je sam priznao, nameravao da ode samo u Tbilisi na svečanost pete godišnjice „revolucije ruža”. Ali je onda odlučio da zajedno s gruzijskim liderom obiđe izbeglice.

„Rizik je bio neophodan. Takve treba da su obaveze predsednika Poljske. Sve što se dogodilo u Gruziji desilo se uz moju saglasnost. Nisam se plašio”, istakao je Kačinjski na aerodromu.

Rusija: Nismo mi pucali

Sergej Lavrov, ruski ministar spoljnih poslova, demantovao je da Rusija ima bilo kakve veze s ovim incidentom i naglasio da optužbe Tbilisija na račun Rusije predstavljaju čistu provokaciju. Predsednik Komiteta za bezbednost Južne Osetije Boris Atojev je saopštio da južnoosetinski graničari nisu pustili na teritoriju Južne Osetije povorku s poljskim i gruzijskim predsednikom. Po rečima Atojeva, „kolona automobila je pokušala da naruši granicu Južne Osetije. Graničari su zaustavili kolonu i objasnili pratnji dvojice predsednika da je granica između Južne Osetije i Gruzije zatvorena i povorka se vratila nazad ka Gruziji.”

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pucnji upozorenja za Sakašvilija

Izvor: RTS, 23.Nov.2008

Svetske agencije javljaju o pucnjima koji su se čuli dok se konvoj vozila, u kome su bili predsednici Gruzije i Poljske, Mihail Sakašvili i Leh Kačinjski, približavao teritoriji Južne Osetije. Povređenih nema, a konvoj se vratio u Tbilisi. Rusija negira da je umešana u incident. ..Rusija je odbacila...

Nastavak na RTS...

Pucnji na osetijskoj granici: doček za predsednike ili - provokacija?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2008, 02:37

MOSKVA/CINVALI - Rusija je odbacila tvrdnje da su ruski vojnici stacionirani u Južnoj Osetiji danas pucali u vazduh dok se kolona vozila sa predsednicima Gruzije i Poljske, Mihailom Sakašvilijem i Lehom Kačinjskim, približavala teritoriji te otcepljene gruzijske autonomije..."Nikakva vatra nije...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.