Poljska neće protestovati zbog pucnjave

Izvor: RTS, 24.Nov.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljska neće protestovati zbog pucnjave

Poljska neće protestovati zbog incidenta u Gruziji, kada je iz pravca Južne Osetije pucano na kolonu u kojoj su bili predsednik Poljske Leh Kačinjski i Gruzije Mihail Sakašvili.

"Ne mogu da kažem ko je pucao, da li Rusi ili Osetini. Verovatno su to bili pucnji upozorenja u vazduh", rekao je Andžej Kremer, zamenik šefa poljske diplomatije koji je bio u konvoju sa Kačinjskim.

Iako je to ozbiljan diplomatski >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << incident, prema rečima Kremera, Poljska nema način da  reaguje.

"Nećemo valjda upućivati protest Južnoj Osetiji koju ne priznajemo", rekao je taj poljski diplomata.

Sakašvili i Kačinjski optužili su za incident Rusiju, ali i Moskva i separatistička Južna Osetija odmah su demantovale da su njihovi vojnici mogli da pucaju na predsednike.

Propusti protokola 

Poljska diplomatija je suzdržana i zato što su poljski izveštači u pratnji Kačinjskog upozorili da je ceo incident možda režirala sama Gruzija, jer se tri minuta pre pucnjave njihov minibus po naređenju gruzijskog protokola premestio sa začelja na čelo kolone.

Poljski eksperti potvrdili su da novinari u takvim prilikama nikada nisu na čelu kolone, a takođe da je nedopustivo da se po takvom rizičnom terenu kreću dva šefa države u istoj limuzini.

Incident se odigrao u nedelju posle podne kada je, mimo zvaničnog programa, Kačinjski koji je u Tbilisiju boravio na proslavi pete godišnjice gruzijske "revolucije ruža", sa Sakašvilijem krenuo ka granici separatističke gruzijske pokrajine.

Zvanično objašnjenje bilo je da idu da obiđu obližnji izbeglički logor.

"Išli smo tamo da se uverimo da su Rusi na mestu na kojem prema planu (franucskog predsednika Nikole) Sarkozija ne treba da budu", priznao je posle incidenta Kačinjski pravi cilj puta.

Na kritike iz domovine da se izložio riziku bez potrebe i da, provocirajući Rusiju, pogoršava odnose Varšave i Moskve, poljski predsednik je odgovorio da je kao "saveznik Gruzije i šef države članice EU i NATO bio dužan da poseti to mesto".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.