STIGAO ODGOVOR MOSKVE: Zaharova rekla šta misli o predlogu Dodika za članstvo u BRIKS

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Sep.2023, 08:46

STIGAO ODGOVOR MOSKVE: Zaharova rekla šta misli o predlogu Dodika za članstvo u BRIKS

Milorad Dodik izjavio je ranije da, s obzirom da se iz Brisela ispostavljaju uvek novi i nejasni uslovi za prijem u EU, smatra da BiH treba da podnese zahtev za članstvo u BRIKS-u

Do sada nije bilo zahteva od strane Bosne i Hercegovine po pitanju uspostavljanja saradnje sa BRIKS-om, shodno tome nema nikakvih zvaničnih kontakata i pregovora >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << o tome, izjavila je portparolka Ministarstava spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Na taj način ona je reagovala na najavu predsednika RS Milorada Dodika da će predstavnici institucija iz Srpske uputiti organima BiH predlog da se razmotri inicijativa o pristupanju BiH BRIKS-u.

- Ako takvi zahtevi budu primljeni, oni će obavezno biti uzeti u obzir - kazala je Zaharova.

Ruska zvaničnica je dodala da aktivni i konstruktivni doprinos Republike Srpske formiranju viševektorske i uravnotežene spoljne politike BiH, koja odgovara interesima svih državotvornih naroda te zemlje i koja je u skladu sa ustavnim principima, Rusija smatra kao prirodni i neotuđivi element dejtonske arhitekture Bosne i Hercegovine.

- Posebno je ovo važno u uslovima kada su u Sarajevu, pod pritiskom zapadnih sila, sve češći slučajevi kršenja temeljnog postulata da međuetnički konsenzus oko spoljnopolitičkih pitanja nema alternativu - zaključila je Zaharova.

Podsetimo, .

- Verujem da bi bila primljena pre nego u EU. Narednih dana predstavnici institucija iz Republike Srpske poslaće organima BiH predlog da se razmotri takva inicijativa - poručio je Dodik.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.