Ruski đaci po sovjetskom uzoru

Izvor: B92, 13.Mar.2013, 19:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski đaci po sovjetskom uzoru

Moskva -- Vladimir Putin traži da se oživi praksa iz sovjetske ere da svi đaci moraju da prođu testove fizičke spremnosti da bi odbranili sebe, svoju porodicu i domovinu.

Ruski predsednik, koji inače važi za ljubitelja džudoa i plivanja, založio se za povratak programa ocenjivanja fizičke spremnosti učenika, nazvan "Spremni za rad i odbranu".

Po tom programu, uvedenom 1931, u vreme sovjetskog diktatora >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Josifa Visarionoviča Staljina, od sve školske dece i studenata zahtevalo se da redovno prolaze testove fizičke spremnosti, a oni koji bi to uspeli, dobijali bi srebrne i zlatne značke.

U prvim godinama, program je bio usredsređen da pripremi decu za služenje u Crvenoj armiji, ali je postepeno gubio na značaju, da bi prestao da postoji sa slomom Sovjetskog Saveza 1991. Od tada, fizičko vaspitanje uglavnom je prepušteno samim školama.

Ruski ministar sporta Vitalij Mutko rekao je na sednici Vlade kojom je predsedavao Putin, da će njegovo ministarstvo raditi na tome da do 2016. širom Rusije uspostavi standarde fizičkog vaspitanja.

Putin je ukazao da Rusija mora da posveti više pažnje fizičkom vaspitanju jer kaska za drugim zemljama. Dodao je da su ruska deca sada u "znatno gorem" fizičkom stanju nego pre nekoliko decenija.

Putin je poručio da standardi fizičkog vaspitanja moraju da budu fleksibilni.

"Oni ne treba da budu previsoki, kako bi se izbeglo da ljudi dobiju srčani udar", rekao je Putin, prenose ruske novinske agencije.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PUTIN KAO STALJIN: Šalje đake na testove za fizičku spremnost kako bi branili Rusiju

Izvor: Telegraf.rs, 13.Mar.2013

Ruski predsednik traži da se oživi praksa iz sovjetske ere Josifa Visarionoviča Staljina da svi đaci moraju da prođu testove fizičke spremnosti nazvane "Spremni za rad i odbranu"

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.