Izvor: N1 televizija, 04.Okt.2018, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusiju optužuju za niz sajber napada, Moskva negira

London je optužio Rusiju za čitav niz globalnih sajber napada, opisavši ih kao neodgovorne akcije "otpadničke države" i upozorio da će Velika Britanija i njeni saveznici u NATO u budućnosti razotkrivati takve aktivnosti. Iz Moskve takve kritike nazivaju krajnje neverodostojnim.

Izvor: N1 / Agencije

Holandske vlasti su u još aprilu ove godine proterale četiri Rusa, zbog zavere koja je za >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << cilj imala napad na Organizaciju za prevenciju korišćenja hemijskog oružja sa sedištem u Hagu.

Kako su danas saopštili holandski zvaničnici, u pitanju su ruski specijalci iz vojno obaveštajne službe GRU.

"Pozvali smo vas da vam opišemo kako je holandska kontraobaveštajna služba prekinula sajber napad ruske državne bezbednosti u Holandiji. 13.aprila. Cilj napada je bila Organizacija za zabranu hemijskog oružja", rekla je holandska ministarka odbrane Ank Bijleved.

Kako navodi BBC, oni su u Holandiju ušli sa diplomatskim pasošima, a među njima je bio i jedan stručnjak za IT.

OPCW je istraživala hemijski napad na Sergeja Skripalja, bivšeg ruskog špijuna, koji je navodno otrovan nervnim agensom u Velikoj Britaniji. Takođe istražuje i navodne hemijske napade u Siriji.

"Ako je neko i imao pitanja oko umešanosti ruske vojske u napad u Solsberiju, ovo će otkloniti sve sumnje, jer imate dokaze da je pokrenut napad na samu međunarodnu organizaciju", rekao je britanski šef diplomatije Džeremi Hant.

Rusija je uvek negirala vršenje bilo kakvih hemijskih napada.

"Sve je to pomešano kao u flašici parfema Nina Riči: Ruski obaveštajci, sajber špijuni, kremaljski hakeri... Bogata mašta naših britanskih kolega nema granica. Ko to sve izmišlja?", rekla je portparolka ruskog MIP Marija Zaharova.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio je da će ojačati odbranu Alijanse pred napadima na kompjuterske mreže, a ujedno je pozvao Rusiju da okonča svoje "neodgovorno ponašanje".

Zaharova je pozvala zapadne zemlje da razgovaraju o pitanjima sajber bezbednosti na predstojećoj međunarodnoj konferenciji u Moskvi pre nego što okrive Rusiju za sajber napade.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Rusi izvode globalne sajber napade?

Izvor: N1 televizija, 04.Okt.2018

London je optužio Rusiju za čitav niz globalnih sajber napada, opisavši ih kao neodgovorne akcije "otpadničke države" i upozorio da će Velika Britanija i njeni saveznici u NATO u budućnosti razotkrivati takve aktivnosti. Iz Moskve takve kritike nazivaju krajnje neverodostojnim. Pogledajte prilog...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.