Rusija zabrinuta zbog evrozone

Izvor: S media, 01.Okt.2011, 17:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija zabrinuta zbog evrozone

Moskva je zabrinuta zbog problema u evrozoni ali očekuje da Evropska unija uspešno prevaziđe trenutne finansijske probleme.

Ruske zvaničnike ozbiljno zabrinjavaju problemi u evrozoni, s tim što zvanična Moskva očekuje da će članice Evropske unije (EU) uspešno dogovoriti zajedničku strategiju kojom će se izbeći finansijski kolaps i sačivati zonu evra od raspada, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << rekao je u Moskvi predstavnik ministarstva inostranih poslova Aleksandar Lukaševič.

- Rusija je veoma zainteresovana da u okviru evrozone i EU bude nađeno ''sistemsko'' rešenje, kojim će se izbeći nepovratne i možda fatalne posledice po evropsku valutnu uniju - naglasio je Lukačevič.

Ključni partner

Za Rusiju je to od izuzetnog značaja ne samo zato što je EU njen ključni trgovinski partner sa oko 50 odsto udela u godišnjem spoljnotrgovinskom prometu, koliko i zbog činjenice da je oko 40 odsto rezervi zlata i deviza Rusije nominovano u evrima.

U bedi živi svaki sedmi Rus

Tužba protiv "Samsunga" u Rusiji

Gas: Ukrajina će tužiti Rusiju

- Stanje je i dalje nestabilno, prisutne su oscilacije na finansijskom tržištu, posebno kad su u pitanju državne obveznice Grčke, Španije i Italije. Nesuglasice članica EU oko antikriznih mera nisu eliminisane, a spekulacije veoma negativno utiču na kotacije berzanskih indeksa - istakao je Lukaševič.

"Domino efekat"

Rusija ocenjuje da su u EU svesni dubine aktuelnih finansijskih problema evrozone i da proces njihovog rešavanja može da bude dugoročan, s tim što bi "domino efekat" bio najgori scenario.

Ruski diplomata ističe da niko ne sumnja da bi troškovi dezintegracije evrozone bili višestruko veći od troškova antikriznih mera.

- Ne sme se zaboravljati da je evro, uz sve krizne pojave, dovoljno stabilna i jaka međunarodna valuta. Prosečan deficit evrozone je manji nego u SAD, Velikoj Britaniji ili Japanu, inflacij je niska, a ukupan ekonomski oporavak se odvija u celini dobrim tempom - istakao je Lukaševič.

Nemački parlamet je u četvrtak izglasao povećanje obima i ovlašćenja Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF), a tu inicijativu usvojili su Belgija, Italija, Španija, Luksemburg, Fransucka, Slovenija.

(Tanjug)
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusija je zabrinuta za evro

Izvor: Blic, 02.Okt.2011, 03:45

Ruske zvaničnike ozbiljno zabrinjavaju problemi u evrozioni, s tim što zvanična Moskva očekuje da će članice Evropske unije uspešno dogovoriti zajedničku strategiju kojom će se izbeći finansijski kolaps i sačuvati zona evra od raspada, rekao je u Moskvi predstavnik ministarstva inostranih...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.