Rusija za sedam godina nezavisna od ukrajinskog gasovoda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2009, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija za sedam godina nezavisna od ukrajinskog gasovoda

MOSKVA - Rusija će kroz sedam godina, kada prorade gasovodi "Južni tok" i "Severni tok", evropskim potrošačima moći godišnje da isporuči oko 118 milijardi kubika prirodnog gasa, što je približno na nivou sadašnjeg kapaciteta ukrajinskog gasovoda, prenose danas moskovska glasila, komentarišući jučerašnje potpisivanje ugovora o izgradnji "Južnog toka" u Sočiju.

Predviđeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dupliranje kapaciteta "Južnog toka" na 64 milijarde kubnih metara gasa, sa ranije planiranih 31 milijardu omogućiće Rusiji da oko 50 odsto izvoza gasa koji sada ide kroz ukrajinsku teritoriju obavlja novim transportni pravcem, piše moskovski dnevnik "Komersant", u osvrtu na skup u poznatom crnomorskom odmaralištu.

List navodi da je ruska strana do poslednjeg trenutka "tajila" dogovor sa Italijanima o drastičnom uvećanju propusne moći "Južnog toka", što je, kako se naglašava, veoma "neprijatna vest" za Ukrajinu sa kojom je Rusija početkom ove godine vodila oštar gasni spor.

Ruska glasila navode da će među dobitnicima zbog proširenja propusne moći "Južnog toka" svakako biti i Srbija za koju se kaže da je i "važna zemlja" u transportu ruskog gasa do evropskih kupaca.

Agencija Prajm - Tas izveštava, citirajući predsednika Upravnog odbora "Gasproma" Alekseja Milera, da će gradnja "Južnog toka" koštati 8,6 milijardi dolara, dok neka druga moskovska glasila navode da cena realizacije tog projekta neće biti niža od 25 milijardi dolara.

Miler je kazao novinarima, posle potpisivanja ugovora o gradnji "Južnog toka" u Sočiju sa predstavnicima italijanske kompanije ENI i rukovodiocima nacionalnih gasnih kompanija iz Srbije, Grčke i Bugarske, da je osnovni cilj izgradnje dva nova međunarodna, magistralna, gasovoda obezbeđenje više transportnih mogućnosti u izvozu gasa na evropsko tržište.

U današnjim komentarima moskovskih elektronskih glasila i štampe se ukazuje i na izjavu ruskog premijera Vladimira Putina koji je nakon razgovora sa njegovim italijanskim kolegom Silvijem Berluskonijem predočio da njegova zemlja "nema ništa protiv" realizacije projekta alterantivnog gasovoda "Nabuko" , za čiju gradnju se odlučno zalažu SAD i neke članice Evropske unije.

Putin je rekao da bi glavni problem u vezi sa funkcionisanjem "Nabuka" mogao biti u nedostatku osnovne sirovine - gasa - koji bi tim cevovodom trebalo da se iz srednje Azije isporučuje do evropskih potrošača.

Turkemenija, na koju se računa kao jednog od glavnih isporučilaca gasa za "Nabuko", je sa Rusijom zaključila ugovor o isporuci svih količina gasa koje izvozi do 2025. godine, upozorio je Putin.

Predstavnik "Gasproma" je uoči skupa u Sočiju ocenio da je "Nabuko" politički a ne ekonomski projekt "koji pre svega zagovora američka administracija, iako energetske kompanije u SAD nisu nikad pokazivale zainteresovanost da učestvuju u takvom poslu."

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Rusija za sedam godina nezavisna od ukrajinskog gasovoda?

Izvor: Capital.ba, 17.Maj.2009

MOSKVA, Rusija će kroz sedam godina, kada prorade gasovodi 'Južni tok' i 'Sjeverni tok', evropskim potrošacima moći godišnje da isporuči oko 118 milijardi kubika prirodnog gasa, što je približno na nivou sadašnjeg kapaciteta ukrajinskog gasovoda, prenose  moskovska glasila, komentarišući ...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.