Rusija počela da obeležava svetski Dan zdravlja

Izvor: Vostok.rs, 04.Apr.2012, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija počela da obeležava svetski Dan zdravlja

04.04.2012. -

Svake godine 7. aprila u svetu se obeležava svetski Dan zdravlja. U Moskvi i nekim drugim gradovima Rusije ove godine su praznične akcije započele malo ranije. Tema svetskog Dana zdravlja 2012. godine je Starenje i zdravlje. Deviza praznika je: Dobro zdravlje dodaje životu godine. Kao poklon građanima otvorene su dežurne linije o pitanjima zdravlja, organizacija fiskulturnih i rekreativnih ackcija za učenike >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << i penzionere.

Početak svih prazničkih akcija 3. aprila označila je konferencija Zdravlje i aktivna dugovećnsot. Ona je održana u Izložbenom kongresnom centru NIC Prvog Moskovskog državnog medicinskog univerziteta Sečenov, koji ju je organizovao zajedno sa Svetskom zdravstvenom organizacijom uz učešće Ministarstva zdravlja i socijalnog razvoja RF.

U konferenciji su učestvovali predstavnici svih ustanova organizatora i specijalni predstavnik SZO u Rusiji Luiđi Miljorini. On smatra da ovaj događaj ima dva prvostepena značaja:

Pre svega, to je godišnjica osnivanja SZO, koju su formirale zemlje pobednice u Drugom svetskom ratu. Upravo tada vlade ovih država uvidele su neophodnost formiranja jedinstvenog organa koji bi rukovodio sektorom zdravstva.

Drugi zadatak ove akcije je da privuče pažnju za vrlo važan fenomen koji je sada obuhvatio čitav svet – uvećanje broja starih ljudi. To se dešava sad čak u najsiromašnijim zemljama.

Po rečima Miljorinija, u psolednje vreme SZO je postigla velike uspehe u pogledu produžetka životnog veka stanovništva u čitavom svetu: prosečni uzrast stanovnika 53 zemlje evropskog regiona postao je najviši u svetu. Veći proboj postignut je u oblasti lečenja raka: sada se aktivno vrše genetska istraživanja, razrađuju se progresivne metode, vezane za nove tehnologije. SZO takođe vodi borbu protiv pušenja. Rusija je takođe dala doprinos razradi novih metoda lečenja mnogih bolesti, tvrdi specijalni predstavnik SZO u Rusiji.

Rusija preduzima vrlo velike korake u težnji da zauzme vodeći položaj u borbi sa neinfektivnim bolestima kao što su rak, kardiovaskularne bolesti i dijabetes, koje u velikoj meri utiču na starije ljude, istakao je Miljorini.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Svetski dan zdravlja - 7. april

Izvor: B92, 05.Apr.2012, 18:50

Povodom Svetskog dana zdravlja - 7.aprila, koji se ove godine obeležava temom "Starenje je zdravlje", danas (5.4.) je u prostorijama Crvenog krsta Srbije održano više predavanja o bolestima i problemima "trećeg doba"...Stariji Beograđani imali su priliku da saznaju više o povećanom krvnom pritisku...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.