Rusija na kormilu G-20: obnavljanje formata i preporod tradicija

Izvor: Vostok.rs, 04.Sep.2013, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija na kormilu G-20: obnavljanje formata i preporod tradicija

04.09.2013. -

Oktobarski samit Grupe dvadeset u Peterburgu biće kulminacija ruskog predsedavanja G-20, koje je započelo u decembru 2012. Za to vreme Moskvi je pošlo za rukom da obnovi format dvadesetorice – da uključi u dijalog građansko društvo i biznis, da iznese na razmatranje i usaglasi mnoga rešenja, ističu eksperti.

Stavši na čelo dvadesetorice Rusija je odmah označila prioritete: ne razvlačiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << dnevni red, već skrenuti pažnju učesnika na ekonomske probleme i probleme postkriznog razvoja. Tačnije koncentrisati se na pitanja koja odavno čekaju rešavanje, a osim toga postići realne pomake u formiranju makroekonomske politike i finansijske konsolidacije. Govori drektor ekseprtskog saveta G-20 Sergej Drobiševski.

- Rusija nije širila dnevni red dvadesetorice, već ju je vratila polaznoj nameni, kao klubu zemalja koje rešavaju ekonomska pitanja na globalnom nivou. Osnovni rezultat predsedavanja Rusije dvadesetoricom su odluke koje se tiču u prvom redu stabilizacije državnih finansija u svim zemljama, i razvijenim i onima u razvoju, koja se tiču stimulisanja dugoročnih investicija, i pitanja vezana za konture nove arhitekture finansijskog sistema.

Ove prioritete, isto kao i problem otvaranja novih kvalitetnih radnih mesta, Moskva je istakla još na jesen 2012. Sada će oni biti ključne teme prestojećeg samita G-20.

Uspeh ruskog predsedavanja bilo je uključivanje u diskusiju predstavnika građanskog društva i biznisa, smatra direktro Instituta međunarodnih organizacija i saradnje Visoke škole ekonomije Marina Larionova.

- Predstavnici građanskog društva i biznisa su bili uključeni u izradu preoporuka i dijalog sa predstavnicima Grupe dvadeset i radnih grupa u svim ključnim pravcima. od pitanja kao što je borba sa korupcijom, otvaranje radnih mesta do dnevnog reda u oblasti razvoja. To je omogućilo da se već u junu izrade i predstave odgovarajuće preporuke.

Osim toga, prvi zajednički sastanak ministara finansija i ministra za rad i zapošljavanje Grupe dvadeset koji je održan ovog leta u Moskvi doprineo je usaglašavanju makroekonomske politike i finanijskog regulisanja sa interesima građanskog društva.

Sada je glavni zadatak Rusije da uspešno održi samit G-20. jer po rečima eksperata dijalog lidera je sasvim poseban format. Ma kako da su dobro pripremljna dokumenta na svim nivoima, njihovo usvajanje zavisi od toga o čemu se dogovre lideri država. Ako ranije usalgašena rešenja steknu vid odobrenih dokumenata, to će biti veliko dostignuće ruskog predsedavanja.

Vlad Grinkevič,

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.