Rusija i Severna Koreja: Prvi susret Putina i Kima Džonga Una posle četiri godine, moguća vojna saradnja, kaže ruski predsednik

Izvor: B92, 13.Sep.2023, 07:40

Rusija i Severna Koreja: Prvi susret Putina i Kima Džonga Una posle četiri godine, moguća vojna saradnja, kaže ruski predsednik

Putin i Kim Džong Un poslednji put su se uživo sreli 2019. godine. Ruski predsednik pokazao gostu iz Severne Koreje kosmodrom Vostočni i obećao pomoć u izgradnji svemirskih satelita. Kim rekao da podržava sve poteze Putina.

Posle četiri godine, ruski predsednik Vladimir Putin i severnokorejski vođa Kim Džong Un ponovo su se sreli licem u lice i rukovali, a na Zapadu su zabrinuti šta bi novi susret lidera dve zemlje koje su pod sankcijama dela sveta mogao da donese. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Putin je rekao da postoje "mogućnosti" za vojnu saradnju dve zemlje i najavio da će Moskva pomoći Severnoj Koreji u izgradnji svemirskih satelita posle dva neuspešna lansiranja.

Amerikanci tvrde da je cilj posete da Moskva ubedi Pjongjang da joj proda oruže za rat u Ukrajini.

Upitan da li će on i Kim Džong Un razgovarati o snabdevanju oružjem i vojno-tehničkoj saradnji, Putin je na početku susreta odgovorio: "Razgovaraćemo o svim temama".

Severnokorejski predsednik je tokom posete rekao Putinu da potpuno podržava sve njegove poteze i odluke i poručio da je "uveren u pobedu Rusije protiv zla".

Pogledate snimak dočeka:

Ovo je bilo prvo Kimovo putovanje u inostranstvo u poslednje četiri godine - on se poslednji put sreo sa Putinom licem u lice 2019.

Prema ruskoj državnoj novinskoj agenciji Ria Novosti, razgovori dvojice predsednika su završeni posle ručka i severnokorejski vođa se ukrcao u blindirani privatni voz kako bi započeo dugo putovanje nazad u Pjongjang.

Putin i Kim Džong Un tokom susreta nisu razgovarali o rizicima nuklearnog rata, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi ruska državna novinska agencija Ria Novosti.

Posle obilaska kosmodroma, dvojica predsednika su nastavila zvanične razgovore, a Kim Džong Un je rekao Putinu da ga u potpunosti podržava.

"Rusija je krenula u svetu borbu da zaštiti svoj suverenitet i bezbednost od hegemonističkih sila", rekao je Kim ruskom predsedniku.

"Severna Koreja podržava sve Putinove odluke", dodao je on.

Kim je poručio i da je "siguran da ćemo ostati zajedno u borbi protiv imperijalizma".

Severnokorejski vođa je Putinu rekao i da je uveren da će ruske snage odneti "veliku pobedu" nad neprijateljima, prenose ruske novinske agencije.

"Uvereni smo da će ruska vojska i narod sigurno odneti veliku pobedu u svetoj borbi za kažnjavanje sila zla koje su se okupile", rekao je Kim.

Kim je potom govorio o nastavku rata sa Ukrajinom.

"Duboko sam uveren da će herojska ruska vojska i narod u velikoj meri naslediti tradiciju pobede i pokazati neprocenjive vrline i čast na frontovima specijalne vojne operacije".

Specijalna vojna operacija je naziv koji Kremlj koristi za rat u Ukrajini.

Prethodno se Kim upisao u Knjigu utisaka u kosmodromu Vostočni.

"Slava Rusiji koja je rodila prve osvajače svemira. Biće besmrtna", napisao je severnokorejski vođa.

Tokom ručka, najpre je Putin održao zdravicu za gosta iz Severne Koreje, da bi mu Kim Džong Un uzvratio.

Podižući čašu, ruski predsednik je rekao: "Zdravica budućem jačanju saradnje i prijateljstva naših zemalja".

"Za blagostanje i prosperitet naših naroda, za zdravlje predsednika i svih prisutnih", dodao je.

Kim je uzvratio rečima: "Podižem čašu za Putinovo zdravlje".

U delegaciji Severne Koreje bila je i Kimova sestra koja važi za jednu od najmoćnijih figura vlasti Pjongjanga.

Za nju se ranije govorilo da bi mogla jednog dana da nasledi brata u vođenju zemlje.

Pre nekoliko dana, američki izvori su najavili susret Putina i Kima Džonga Una, navodeći da bi mogli da dogovore jačanje vojno-ekonomske saradnje.

Džon Kirbi, portparol američkog Nacionalnog saveta za bezbednost, izjavio je da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu tokom nedavnog boravka u Severnoj Koreji pokušavao da ubedi Pjongjang da proda Moskvi artiljerijsku municiju.

"Pozivamo DNRK (Demokratsku Narodnu Republiku Severnu Koreju) da prekine pregovore o oružju sa Rusijom i da se pridržava onoga na šta se obavezala, a to je da neće snabdevati ili prodavati oružje Moskvi", izjavio je Kirbi.

Ukoliko Severna Koreja počne da snabdeva Rusiju oružjem, Amerika će odgovoriti, između ostalog i uvođenjem sankcija, najavio je on,

Vašington i Seul strahuju šta bi Pjongjang mogao da dobije zauzvrat.

Kremlj je odgovorio da Rusiju ne interesuju upozorenja Vašingtona, već isključivo interesi Pjongjanga i Moskve.

Obaveštajna služba Južne Koreje izvestila je da je ruski ministar odbrane Šojgu predložio da Rusija, Kina i Severna Koreja organizuju zajedničke pomorske vežbe, slične onima koje udruženo izvode SAD, Japana i Južna Koreja.

Druga bojazan je da bi Rusija Severnu Koreju mogla da snabdeva oružjem, u trenutku kada je Pjongjangu najviše potrebno.

Kim Džong Un mogao bi da zatraži od Putina naprednu vojnu opremu i znanje koje bi mu pomoglo da razvija nuklearni program.

Međutim, dogovor bi mogao više da bude transakcione prirode nego strateškog karaktera.

Rusiji je trenutno potrebno oružje, a sankcionisanoj Severnoj Koreji novac i hrana.

Juna Ku i Derek Čai, BBC Njuz

Rusiji je potrebno mnogo municije za rat protiv Ukrajine.

A Severna Koreja, jedna od najmilitarizovanijih zemalja na svetu, ima mnogo toga.

Najverovatnije oružje koje će ponuditi Rusiji su meci, granate, pa čak i stari projektili, rekao je za BBC Kim Dong-jup, profesor na Univerzitetu za severnokorejske studije.

Prema nekim procenama, Severna Koreja ima desetine miliona artiljerijskih granata i raketa.

Analitičari veruju da bi mogle da postoje prilične zalihe jer Severna Koreja nije ratovala od završetka Korejskog rata 1953. godine - mada mir nikada nije formalno zaključen.

Profesor Kim kaže da predaja ove starije municije Rusiji ne bi oslabila odbrambene sposobnosti Severne Koreje - na nedavnoj vojnoj paradi izgledalo je da je njihova vojska naoružana novim oružjem.

Oružje Pjongjanga je u velikoj meri zasnovano na sovjetskim sistemima naoružanja.

To čini severnokorejsku municiju kompatibilnom sa ruskim arsenalom.

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusija i Severna Koreja: Prvi susret Putina i Kima Džonga Una posle četiri godine, Moskva obećava pomoć u izgradnji svemirskih satelita

Izvor: Danas, 13.Sep.2023

SPUTNIK/REUTERSPutin i Kim Džong Un se srdačno pozdravljaju Posle četiri godine, ruski predsednik Vladimir Putin i severnokorejski vođa Kim Džong Un ponovo su se sreli licem u lice i rukovali, a na Zapadu su zabrinuti šta bi novi susret lidera dve zemlje koje su pod sankcijama dela sveta mogao...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.