Putin i Kim Džong Un s

SPUTNIK/REUTERS
Putin i Kim Džong Un se srdačno pozdravljaju

Posle četiri godine, ruski predsednik Vladimir Putin i severnokorejski vođa Kim Džong Un ponovo su se sreli licem u lice i rukovali, a na Zapadu su zabrinuti šta bi novi susret lidera dve zemlje koje su pod sankcijama dela sveta mogao da donese.

„Hvala vam što ste nas pozvali usred vašeg gustog rasporeda“, rekao je Kim Putinu dok su se rukovali i pozdravljali u svemirskoj bazi Vostočni na dalekom istoku Rusije.

„Drago mi je da vas vidim“, rekao je Putin pre nego što je gosta iz Severne Koreje poveo u razgledanje baze otvorene 2016. godine.

Tokom obilaska, Putin je rekao da će Moskva pomoći Severnoj Koreji u izgradnji svemirskih satelita posle dva neuspešna lansiranja.

Na pitanje da li će Rusija pomoći Severnoj Koreji da izgradi satelite, Putin je odgovorio: „Zbog toga smo došli na kosmodrom Vostočni“, prenose ruski mediji.

„Predsednik Demokratske Narodne Republike Koreje pokazuje veliko interesovanje za raketnu tehnologiju, oni pokušavaju da razviju svemirski program“, rekao je Putin novinarima.

Amerikanci tvrde da je cilj posete da Moskva ubedi Pjongjang da joj proda oruže za rat u Ukrajini.

Upitan da li će on i Kim Džong Un razgovarati o snabdevanju oružjem i vojno-tehničkoj saradnji, Putin je odgovorio: „Razgovaraćemo o svim temama“.

Ovo je Kimovo prvo putovanje u inostranstvo u poslednje četiri godine – on se poslednji put sreo sa Putinom licem u lice 2019.

Putin i Kim

Reuters
Dvojica predsednika u razgledanju kosmodroma Vostočni
Rusija, Severna Koreja

Reuters
Zastave Rusije i Severne Koreje ispred kosmodroma Vostočni

Uoči razgovora sa predsednikom Severne Koreje, Putin je na ekonomskom forumu u Vladivostoku rekao da Rusija razvija „lasersko, ultrazvučno i radio-frekventno oružje“.

Putin je govorio na Istočnom ekonomskom forumu, godišnjem sastanku čiji je cilj da podstakne kineske investicije na dalekom istoku Rusije.

Russian President Vladimir Putin and North Korea's leader Kim Jong Un

Reuters

Pre nekoliko dana, američki izvori su najavili susret Putina i Kima Džonga Una, navodeći da bi mogli da dogovore jačanje vojno-ekonomske saradnje.

Džon Kirbi, portparol američkog Nacionalnog saveta za bezbednost, izjavio je da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu tokom nedavnog boravka u Severnoj Koreji pokušavao da ubedi Pjongjang da proda Moskvi artiljerijsku municiju.

„Pozivamo DNRK (Demokratsku Narodnu Republiku Severnu Koreju) da prekine pregovore o oružju sa Rusijom i da se pridržava onoga na šta se obavezala, a to je da neće snabdevati ili prodavati oružje Moskvi“, izjavio je Kirbi.

Ukoliko Severna Koreja počne da snabdeva Rusiju oružjem, Amerika će odgovoriti, između ostalog i uvođenjem sankcija, najavio je on,

Vašington i Seul strahuju šta bi Pjongjang mogao da dobije zauzvrat.

Kremlj je odgovorio da Rusiju ne interesuju upozorenja Vašingtona, već isključivo interesi Pjongjanga i Moskve.

Obaveštajna služba Južne Koreje izvestila je da je ruski ministar odbrane Šojgu predložio da Rusija, Kina i Severna Koreja organizuju zajedničke pomorske vežbe, slične onima koje udruženo izvode SAD, Japana i Južna Koreja.

Druga bojazan je da bi Rusija Severnu Koreju mogla da snabdeva oružjem, u trenutku kada je Pjongjangu najviše potrebno.

Kim Džong Un mogao bi da zatraži od Putina naprednu vojnu opremu i znanje koje bi mu pomoglo da razvija nuklearni program.

Međutim, dogovor bi mogao više da bude transakcione prirode nego strateškog karaktera.

Rusiji je trenutno potrebno oružje, a sankcionisanoj Severnoj Koreji novac i hrana.

Koje oružje bi Severna Koreja mogla da da Rusiji?

Juna Ku i Derek Čai, BBC Njuz

vojska Severne Koreje

Reuters
Vojna parada u Pjongjangu u julu

Rusiji je potrebno mnogo municije za rat protiv Ukrajine.

A Severna Koreja, jedna od najmilitarizovanijih zemalja na svetu, ima mnogo toga.

Najverovatnije oružje koje će ponuditi Rusiji su meci, granate, pa čak i stari projektili, rekao je za BBC Kim Dong-jup, profesor na Univerzitetu za severnokorejske studije.

Prema nekim procenama, Severna Koreja ima desetine miliona artiljerijskih granata i raketa.

Analitičari veruju da bi mogle da postoje prilične zalihe jer Severna Koreja nije ratovala od završetka Korejskog rata 1953. godine – mada mir nikada nije formalno zaključen.

Profesor Kim kaže da predaja ove starije municije Rusiji ne bi oslabila odbrambene sposobnosti Severne Koreje – na nedavnoj vojnoj paradi izgledalo je da je njihova vojska naoružana novim oružjem.

Oružje Pjongjanga je u velikoj meri zasnovano na sovjetskim sistemima naoružanja.

To čini severnokorejsku municiju kompatibilnom sa ruskim arsenalom.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari