Rusija će se odazvati pozivu da spasi Srbiju od bankrota

Izvor: Vostok.rs, 10.Sep.2012, 12:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija će se odazvati pozivu da spasi Srbiju od bankrota

10.09.2012. - Srbija nikada ranije u istoriji nije imala toliko velik deficit u budžetu

Građani Srbije su obavešteni od strane najviših državnih zvaničnika, kao i od mnogih ekonomskih stručnjaka, da se zemlja nalazi pred bankrotom i da bi hitno trebalo pronaći velika finansijska sredstva za elementarno funkcionisanje države. Ovih dana smo videli da je novac za prevazilaženje golemog budžetskog deficita potražen i pronađen u Ruskoj Federaciji. Naime, srpski ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << prirodnih resursa je posle sastanka Srpsko-ruske međuvladine komisije za trgovinsku i ekonomsku saradnju u Moskvi, izjavio da će Rusija dati Srbiji kredit u iznosu od 300 miliona dolara za tu svrhu. On je još rekao da će Rusija dati taj kredit do kraja ove 2012. godine pod povoljnim uslovima, i da je nesporno da će Srbija povući taj novac.

Na ovom mestu bismo trebali na trenutak da se zaustavimo i da vidimo šta je to zapravo budžetski deficit, koliko on iznosi u Srbiji, i kako je nastao?

Dakle, budžetski deficit je razlika između budžetskih prihoda i rashoda, ili jednostavnije rečeno, kao i u svakom domaćinstvu, to je manjak koji nastaje kada više trošite nego što zarađujete. Po rečima najistaknutijih predstavnika vlasti u Beogradu, budžetski deficit u Srbiji je dostigao rekordan iznos od oko 2,5 milijarde evra, što je mnogo više od planiranog iznosa, i zato je neophodno pronaći toliku sumu novca da bi država uopšte mogla da funkcioniše. A to znači da bi mogla isplaćivati plate i penzije.

Srbija nikada ranije u istoriji nije imala toliko velik deficit u budžetu, koji sada iznosi preko 7 procenata bruto domaćeg proizvoda. A što se tiče nastanka takvog ogromnog deficita, neki članovi vlade su obavestili javnost da je on napravljen u prethodnom periodu, odnosno da je nova vlast zatekla već opustošen budžet države Srbije i da sada treba pronaći način kako da se on napuni.

Recimo i nekoliko reči o tome koliko iznose budžetski deficiti u drugim državama, a pre svega u pojedinim zemljama Evropske unije, SAD i u Rusiji.

Na primer, u Španiji je na kraju 2011. godine budžetski deficit bio izuzetno velik i iznosio je 8,5 posto bruto domaćeg proizvoda, a u Grčkoj je on prošle godine bio preko 9 procenata. U Sjedinjenim Američkim Državama je taj problem naročito izražen, pa se tako zvanično procenjuje da će ove godine deficit u tamošnjem budžetu iznositi 1.200 milijardi dolara.

Što se tiče Rusije, planirano je da budžetski deficit u 2012. godini bude na nivou od 2,7 procenata bruto domaćeg proizvoda, ali smatra se da bi on na kraju godine mogao biti čak još niži. Takođe, ruska vlada planira da u sledećih nekoliko godina, odnosno do 2015. godine, svede budžetski deficit na nulu ili makar približno nultoj vrednosti.

No, u ovom trenutku je za građane Srbije svakako najvažnije ono o čemu je ovih dana bilo govora u Moskvi, a radi se o finansijskim sredstvima za spasavanje ispražnjenog srpskog budžeta.

Dakle, predstavnik vlade Srbije u tim razgovorima, srpski ministar prirodnih resursa, saopštio je da se srpsko-ruski razgovori nisu zaustavili samo na obezbeđivanju finansijskih sredstava za smanjenje zatečenog budžetskog deficita, već je rekao i to da je Sberbanci, najvećoj banci u Rusiji, predloženo da Srbiji odobri kredit u iznosu od oko milijardu dolara, koji bi bio iskorišćen za budžetsku stabilnost. Prva tranša tog kredita od 200 miliona dolara bi bila povučena početkom 2013. godine, zatim još jedna tranša od 200 miliona dolara do juna iste godine, a preostalih 600 miliona do kraja 2013. godine.

Pregovori o tom kreditu biće nastavljeni, a po rečima srpskog ministra, ruska strana je pokazala razumevanje za ekonomsku situaciju u Srbiji. Po svemu sudeći, deo koji nedostaje u budžetu Srbije će biti popunjen, a država, barem zasad, spašena od sigurnog bankrota.

Ratko Pajić,

Izvor: Golos Rossii, © Kollaž: «Golos Rossii»    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.