Rusija će koristiti radio-komunikacioni centar Kazahstana

Izvor: Blic, 05.Dec.2015, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija će koristiti radio-komunikacioni centar Kazahstana

Moskva i Astana su dogovorile uslove po kojima će Rusija moći da koristi kazahstanski radio-komunikacioni centar kao dio raketnog sistema ranog upozorenja, objavile su danas medijske kuće.

Sergej Košelev, šef Odeljenja za međunarodnu saradnju pri ruskom Ministarstvu odbrane, rekao je da će se tako povećati odbrambena sposobnost Rusije i pomoći u izgradnji jedinstvenog regionalnog vazdušnog i protivraketnog sistema.

"To će biti podsticaj za obostrano >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << korisnu saradnju u oblasti odbrane između naše dvije zemlje", dodao je Košelev.

Radio-komunikacioni objekat Balhaš predstavlja važan element raketnog sistema ranog upozorenja Rusije, koji osigurava bezbjednost svim članicama Organizacije za kolektivnu bezbjednost i saradnju (ODKB), prenosi "Sputnjik".

Dnjeparski radar velikog dometa koji je dio Balkaš objekta obezbeđuje potpun pregled u svim pravcima vazdušnog prostora i registruje svaku balističku raketu koja je ispaljena na prostoru jugostičnog dela regiona ODKB.

Rusija već dugo vremena pokušava da izgradi zajednički vazdušni odbrambeni štit za članice Zajednice nezavisnih država (ZND).
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.