Rusija: Pretres stanova zaposlenih u pokretu Hodorkovskog

Izvor: Press, 22.Dec.2015, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija: Pretres stanova zaposlenih u pokretu Hodorkovskog

Ruski istražitelji izvršili su danas pretres stanova zaposlenih u pokretu "Otvorena Rusija" kritičara Kremlja Mihaila Hodorkovskog.
            Članovi vladine istražne komisije pretražili su kuće portparolke Hodorovskog Kule Pispanen i zaposlenih u opozicionom pokretu "Otvorena Rusija" samo dve nedelje nakon što je Moskva podnela >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << optužbu protiv bivšeg tajkuna za ubistvo, prenosi AFP.
Članovi te grupe, pozivajući se na navode osoblja istražne komisije, rekli su da su pretrage povezane sa slučajem utaje poreza iz 2003. godine u koji je umešan Hodorkovski (52).
Branilac Pavel Čikov rekao je da su pretraženi stanovi najmanje sedam osoba, među kojima je i stan koordinatorke "Otvorene Rusije" iz Sankt Petersburga Natalije Grijaznević.
Istražni komitet potvrdio je da je izvršio racije rano jutros.
Ranije ovog meseca ruski istražitelji optužili su bivšeg naftnog tajkuna u odsustvu da je organizovao ubistvo sibirskog gradonačelnika 1998. godine za šta pristalice Hodorkovskog tvrde da je pokušaj ućutkivanja kritičara Kremlja.
Hodorkovski je, takođe, bio optužen za pokušaj ubistva još dve osobe.
On je, na osnovu optužbi za utaju poreza, prevaru i proneveru, proveo deset godina u zatvoru.
Hodorkovski i njegove pristalice rekli su da su te optužbe izmišljene i da su deo osvete zbog političkih ambicija biznismena.
Hodorkovskog je, međutim, ruski predsednik Vladimir Putin pomilovao 2013. godine nakon čega je on napustio zemlju.
Hodorkovski, koji sada najveći deo vremena provodi u Londonu, kritikovao je Putinov sistem poručivši da je spreman, ukoliko ga pozovu da se vrati, da predvodi Rusiju u vreme krize.
Nakon što su istražitelji objavili da planiraju da podignu nove optužnice protiv Hodorkovskog, kritičar Putina sazvao je konferenciju za novinare u Londonu na kojoj je kritikovao plan Kremlja istakavši da je revolucija u Rusiji neizbežna.
Hodorkovski se oglasio i na svom Tviter nalogu povodom poslednjih racija.
On je napisao da su pretrage stanova zaposlenih u "Otvorenoj Rusiji" nakon njegove konferencije za novinare pokazale da je "Putin postao predvidljiv" i da "bar negde imamo stabilnost".
Policija je, podseća AFP, pretražila kancelarije radnika "Otvorene Rusije" u aprilu tokom Putinove godišnje maratonske telefonske sesije.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.