RUSIJA ŽELI DA POMIRI PALESTINU I IZRAEL, POSTOJI NAČIN: Najveći problem predstavljaju tri ključne prepreke!

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Maj.2021, 21:46

RUSIJA ŽELI DA POMIRI PALESTINU I IZRAEL, POSTOJI NAČIN: Najveći problem predstavljaju tri ključne prepreke!

Ovo je trenutno najveći svetski sukob

Sasvim je moguće da Izrael i Palestina prihvate održavanje pregovora u Moskvi, ali dugoročni ishod njihovog spora, kako ističu ruski eksperti, zavisi od tri problema koja su teško rešiva u doglednoj budućnosti: pitanje izbeglica, jevrejskih naselja i statusa Jerusalima.

Moskva je spremna da pomogne u organizaciji direktnih pregovora Izraela i Palestine u Rusiji, poručio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ističući da sada sve zavisi od dobre volje strana.

Predsednik spoljnopolitičkog odbora Državne dume Leonid Slucki izjavio je da je zvanična Moskva spremna da ponudi Izraelu i Palestini da se pregovori o rešavanju konflikta održe na teritoriji Ruske Federacije.

Rusija takođe predlaže i da se formira nešto drugačiji "kvartet" u pregovorima koji bi uključio bliskoistočne zemlje – pored Izraela i Palestine i one arapske zemlje koje imaju diplomatske odnose sa Izraelom – Egipat, Jordan, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija.

Sergej Balmasov iz Instituta za Bliski istok ističe da Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ima ozbiljne kontakte sa političkim krilom Hamasa, postoji velika izraelska dijaspora koja govori ruski jezik, a s druge strane i ozbiljne veze i kontakti sa Rusijom koje je ostvario izraelski premijer Benjamin Netanijahu.

- Šanse za održavanje pregovora u Moskvi naravno postoje. Obe strane su već postigle šta su htele: Netanijahu je pokazao snagu – vidimo aktivne udare u pojasu Gaze. Sa druge strane, lideri Hamasa su pokazali da nisu poklekli. Već u ovom trenutku su ostvareni mnogi interesi. Druga stvar je što mi još uvek ne znamo koje su spoljne interese postavili učesnici ovog konflikta. Zasad postoje samo pretpostavke o tome koji se zadaci postavljaju - rekao je Balmasov.

Ruski stručnjak za Bliski istok Sergej Demidenko upozorava, međutim, da je teško izneti bilo kakvu manje-više prihvatljivu inicijativu za rešavanje palestinsko-izraelskog sukoba, jer je sukob dugoročne prirode.

- Ovo što se sada dešava je samo još jedna eskalacija. Nakon nekog vremena situacija će se smiriti, zatim će sukob preći u latentnu fazu, a za dve ili tri godine će ponovo eskalirati. Sve dok postoji politička platforma i nerešena pitanja, ova situacija će se nastaviti u nedogled. Iskreno rečeno, ukoliko dođe do pregovora između izraelskog premijera Netanijahua i palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, to u principu neće doneti ništa jer glavni akteri ovog sukoba sa palestinske strane, odnosno Hamas ili Islamski džihad, neće biti uključeni u ove pregovore - rekao je Demidenko.

Demidenko je podsetio da u palestinsko-izraelskom sukobu postoje tri problema koja su teško rešiva. To je pitanje izbeglica, pitanje jevrejskih naselja i statusa Jerusalima. Kada se ova pitanja reše, neće biti palestinsko-izraelskog sukoba. Ali, po njegovom mišljenju, nijedno od ovih pitanja se ne može rešiti u doglednoj budućnosti. Prema tome, situacija je zapala u ćorsokak, zaključio je Demidenko.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je novinarima da Kremlj smatra vrlo važnim da spreči dalji razvoj scenarija upotrebe sile u palestinsko-izraelskom konfliktu. Eskalacija palestinsko-izraelskog konflikta predstavlja pretnju za Rusiju, jer se nalazi u susednom regionu, izjavio je Peskov, komentarišući reči ruskog predsednika Vladimira Putina da se ovaj konflikt dešava u neposrednoj blizini od ruske granice.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.