Izvor: RTS, 02.Mar.2022, 21:43

RTS u Moskvi – rastu cene uvoznih proizvoda, ne može se plaćati stranim karticama

Reporterka RTS-a Biljana Radulović je u Moskvi. Sve deluje uobičajeno, ali je primetan rast cena uvoznih proizvoda, a gotovo je nemoguće platiti nešto stranim platnim karticama, pa tako i srpskim. Građani Moskve razgovarali su sa ekipom RTS-a o tome kako gledaju na situaciju u Ukrajini.
Život u Moskvi se odvija potpuno normalno, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << naizgled ne deluje kao da su sankcije koje Zapad uvodi sve veće i da stižu sa sve više strana.

Primetan je, međutim, rast cena uvoznih proizvoda, dok su marže na domaće proizvode ograničene.
Pad rublje je konstantan, međutim, ruska valuta danas nije padala jer je Moskovska berza bila zatvorena.
Ne može se plaćati inostranim karticama, a i srpski turisti morali bi da plaćaju gotovinom.
Privredna komora Srbije je zbog novonastale situacije formirala krizni štab koji čini oko 60 najvažnijih preduzeća koja posluju u Moskvi. Oni pokušavaju da pomognu privrednicima koji posluju sa Rusijom, ali i koji su rezidenti u Rusiji.
"Ono što smo u prvom trenutku detektovali kao neuralgične tačke su logistika, transport, problemi na koje nailaze naši vozači sa trasama tokova robe. veliki problem je i u naplati, odnosno spoljnotrgovinskoj delatnosti i transferu deviza između Srbije i Rusije. Pokušavamo da nađemo načine putem banaka koje nisu pod sankacijama sa našim bankama", rekao je predstavnik PKS-a u Rusiji Dejan Delić.
Navodi da je jedan od značajnih problema i devalvacija kursa rublje od preko 30 odsto. "Pre početka krize bilo je 85 rubalja prema jednom evru, a sada je 120, što utiče na finalnu konkurentnost srpskih proizvoda na tržištu", ističe Delić.
Da bi posledice mogle da budu velike, svedoče i sankcije uvedene posle krize 2014., kada je razmena Srbije i Rusije bila na gubitku više od 300 miliona dolara. Iako je prošla godina razmena između naše dve zemlje bila rekordnih milijardu dolara, sigurno je da će naši privrednici osetiti posledice ekonomskih sankcija.
Šta kažu MoskovljaniEkipa RTS-a razgovarala je sa građanima Moskve.
"Ja smatram da je naša pozicija da smo mi za mir, videćemo šta će biti dalje. Znam samo da je put do mira nekada trnovit", kaže jedna od Moskovljanki.
Druga navodi da nije mogla ni da zamisli da će se ovako nešto dešavati u Ukrajini.
"Upravo se dešava užas. Dok čekamo da se ovo završi, javljaju nam se prijatelji iz Ukrajine. Pišu da je primetno prisustvo ruske vojske. Za mene je čudno što se smatra da ruski narod, treba da odgovara za ono što se dešava u politici", rekla je jedna Moskovljanka za RTS.
Dolazak do Moskve je komplikovan jer ruski avioni ne mogu da lete preko većine evropskih zemalja. "Er Srbija" leti za Moskvu, a aerodrom "Šermetjevo" je danas bio poluprazan. Danas je na njemu bilo aviona iz Egipta, Turska, Azije.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

RTS u Moskvi: Novi pad rublje, zabranjen protest protiv rata u Ukrajini

Izvor: RTS, 03.Mar.2022, 21:19

Iako sve naizgled deluje uobičajeno u Moskvi, ima razloga za brigu. Prilikom izlaska iz metroa može se čuti obaveštenje da nije moguće platiti kartu preko "Epl" ili "Gugl" aplikacije, kaže izveštač RTS-a iz Moskve. Rublja je opet zabeležila pad – u 14 časova za 10 odsto u odnosu na...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.