Prvi sastanak Medvedeva i Obame i ruski optimizam

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Apr.2009, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi sastanak Medvedeva i Obame i ruski optimizam

MOSKVA - Zvanična Moskva nazvala je danas ohrabrujućim konstruktivnu usmerenost administracije novog američkog predsednika Baraka Obame na popravljanje odnosa sa Rusijom.

"Ohrabruje konstruktivno raspoloženje američke administracije na popravljanje odnosa sa Rusijom, spremnost ka zajedničkom radu u duhu pragmatizma i bez ideoloških naslaga", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izjavio je na brifingu zvanični predstavnik ruskog Ministarstva inostranih poslova Andrej Nesterenko.

Potvrđeno "resetovanje"

Prema njegovim rečima, najvažnije je da se bez odugovlačenja pristupi realizaciji smernica koje su dali predsednici Dmitrij Medvedev i Obama tokom njihovog jučerašnjeg prvog sastanka.

"Sastanak je potvrdio očekivanja koja su postojala", rekao je Nesterenko, dodajući da je susret simbolizovao novi početak u odnosima ili "resetovanje" rusko-američkog dijaloga.

Predstavnik ruskog MIP-a je rekao da je iz zajedničke izjave vidljivo koliko je opširan rusko-američki dnevni red i "koliko mnogo nas ujedinjuje, bez obzira na postojeća određena neslaganja", preneo je Itar-Tas.

Rano je govoriti o sporazumu

U izjavi su, rekao je Nesterenko, i pitanja strateške stabilnosti, međunarodne bezbednosti, problem neširenja nuklearnog oružja, i saradnja u borbi protiv novih izazova i pretnji, rešavanje regionalnih konflikata, stanje u Avganistanu, Iranu, na Korejskom poluostrvu i jačanje evropske bezbednosti.

Prema njegovim rečima, još je rano govoriti o elementima budućeg sporazuma o ograničenju nuklearnog naoružanja koji će zameniti postojeći (START-1) po isteku u decembru ove godine, a slede "složeni i intenzivni pregovori".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.