Protesti u Moskvi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Dec.2011, 19:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protesti u Moskvi

MOSKVA -

Opoziciona partija "Jabloko" održala je danas na moskovskom trgu Balotnaja protest, kojem je prisustvovalo oko 1.500 pristalica te stranke, zahtevajući preispitivanje rezultata parlamentarnih izbora održanih 4. decembra, javljaju ruski mediji.

Miting je podražalo nekoliko građanskih i opozicionih pokreta koji su ponovili zahteve protestne kampanje “Za časne izbore”, a zaključke mitinga predstavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je Grigorij Javlinski za kojeg pretpostavlja da će sutra biti određen za kandidata partije "Jabloko" na predsedničkim izborima, zakazanim za 4. mart.

Šira podrška Moskovljana protestu stranke "Jabloko" je izostala jer su hiljade mladih, koji preovlađuju u među demonstrantima i koji su povezani putem internet društvenih mreža, odbili da podrže bilo koju od stranaka, stavljajući u prvi plan nezadovoljstvo zvaničnim rezultatima izbora.

Partija "Jabloko" osvojila je 3,43 odsto glasova na izborima za Državnu Dumu 4. decembra, što nije bilo dovoljno za prelazak izbornog cenzusa i ulazak u ruski parlament.

Demonstranti koji su danas došli na Balotnaju, gde se prošle subote na mitingu koji je organizovalo više opozicionih stranaka, okupilo nekoliko desetina hiljada ljudi, zahtevali su smenu predsednika Centralne izborne komisije Vladimira Čurova i utvrđivanje odgovornosti za "falsifikovanje izbornih rezultata".

Današnji miting u prestonici prošao je mirno, kao i protesti u još nekoliko gradova Rusije, javljaju mediji.

Organizatori i učesnici mitinga "Za poštene izbore" u Moskvi su prošle subote najavili su da će održati novi protest 24. decembra ukoliko vlast u međuvremenu ne ispuni do sada iznete zahteve među kojima je i poništavanje izbora za Džavnu Dumu. Protest bi trebalo da bude održan na Prospektu akademika Saharova u Moskvi.

Ruski mediji javljaju da će u međuvremenu biti pušteni na slobodu svi aktivisti osuđeni na 15 dana zatvorske kazne, među kojima su najpoznatiji - bloger Aleksej Navaljni i jedan od lidera “Solidarnosti” Ilja Jašin.

Opozicione stranke i građani su u više navrata protestovali u Moskvi i drugim veći gradovima Rusije ističući da su neregularni rezultati izbora za Državnu Dumu na kojima je, prema zvaničnim podacima, pobedu odnela Jedinstvena Rusija.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.