Protesti opozicije u Rusiji

Izvor: RTS, 31.Jan.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protesti opozicije u Rusiji

U više ruskih gradova opozicija organizovala demonstracije protiv ekonomske politike ruske vlade, privedeno oko četrdeset demonstranata.

Na demonstracima opozicije protiv ekonomske politike ruske vlade i njenog odgovora na svetsku ekonomsku krizu, u Moskvi, priveden je lider zabranjene Nacional-boljševičke partije Eduard Limonov.

Ruska policija privela je Limonova i oko 10 aktivista Nacional-boljševičke partije, pošto su pokušali da se priključe protestu Komunističke >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << partije na kome se okupilo oko 1.000 pristalica komunista.

U drugom delu Moskve policija je privela više od 10 pristalica opozicionog Ujedinjenog građanskog fronta čiji je lider šahovski velemajstor Gari Kasparov.

Oko 50 pristalica Ujedinjenog građanskog fronta i Odbrane okupilo se na tim demonstracijama zahtevajući "drugačiju Rusiju" i "Rusiju bez Putina".

Oni su se sukobili sa grupom mladića koji su, istrčavši iz automobila, počeli da tuku demonstrante palicama.

Demonstacije su organizovane širom Rusije, a najveće u Vladivostovku, gde se okupilo oko 3.000 ljudi, i Sankt Peterburgu.

Ruske opozicione partije, od liberala do esktremne levice, organizovale su danas "dan neslaganja" sa glavnim zahtevom da ruski premijer Vladimir Putin podnese ostavku.

Pristalice Nacional-boljševičke partije pokušale su i da blokiraju put koji vodi od metro stanice Vikino u istočnom delu Moskve ali su se razišli kad se policija pojavila.

Ekonomska kriza Rusiju je pogodila jako, uzrokujući desetine hiljada otpuštanja, odlaganje isplata i brzu devalvaciju rublje tokom prethodnih šest meseci.

Nasuprot nezadovoljstvu jednog dela stanovništva, čak 83 odsto Rusa podržava politiku Vlade Vladimira Putina, pokazuje prošlonedeljno istraživanje Levada Instituta iz Moskve.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.