Prekid odnosa Rusije i Gruzije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Avg.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prekid odnosa Rusije i Gruzije

MOSKVA - Odnosi između Gruzije i Rusije se "prekidaju zadugo, ako ne i zauvek", izjavio je sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Gruzije Aleksndar Lomaja radiju "Eho-Moskve", komentarišući odluku predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva o jednostranom priznavanju samoproglašenih Abhazije i Južne Osetije.

"Glavni pravni dokument kojim se reguliše suverenitet Gruzije jeste Ustav zemlje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koji je potkrepljen međunarodnim pravom", rekao je Lomaja.

Zamenik ministra inostranih poslova Gruzije Giga Bokerija označio je odluku Rusije da prizna nezavisnost Abhazije i Juzne Osetije kao "neprikrivenu aneksiju".

Oštro nezadovoljstvo zbog odluke Rusije već je izrazilo niz zapadnih zemalja. Velika Britanija je to nazvala "kategorički neprihvatljivim" činom, Francuska kao čin "koji zaslužuje žaljenje", a nemački kancelar Angela Merkel je ponovo izrazila privrženost principu teruitorijalne celovitosti Gruzije.

Evropska komisija je istakla da je odluka Moskve u koliziji sa rezolucijom UN, kojom se potvrđuje princip teritorijalne celovitosti Gruzije, a italijanski šef MIP je izrazio "ogorčenje" zbog priznavanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.