Moskva ne menja „srpski kurs“!

Izvor: Glas javnosti, 26.Avg.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva ne menja „srpski kurs“!

BEOGRAD - Da li je Srbija od juče - kada je ruski parlament zatražio od predsednika Dmitrija Medvedjeva da prizna nezavisnost Južne Osetije i Abhazije - prepuštena sama sebi u odbrani Kosmeta? Moramo li strepeti da će principijelnu podršku Moskve teritorijalnom integritetu Srbije dovesti u pitanje stav da Osetini i Abhazi imaju pravo na samoopredeljenje?

Moguće je da će Moskva sa priznanjem dve odbegle pokrajine Gruzije >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << sačekati dok se Generalna skupština UN ne izjasni o inicijativi Srbije da se od Međunarodnog suda pravde zatraži konsultativno mišljenje o (ne) zakonitosti samoproglašene nezavisnosti Kosova. Moguće je i zato što jučerašnja inicijativa ne mora imati momentalni učinak - već širenje Putinovog manevarskog prostora u novom strateškom nadmetanju sa SAD. Ipak je za Srbiju pitanje bar decenije: neće li srpski manevarski prostor, zbog novog kursa Moskve prema Osetiji i Abhaziji, pretrpeti negativne posledice.

OD NAS ZAVISI

- Podrška Moskve će zavisiti i od ponašanja Srbije. NATO se širi na istok, instalira moćna oružja u centralnoj Evropi i usmerava ih na Rusiju. Ako se NATO neprijateljski ponaša prema Rusiji, kako se u Beogradu istovremeno može insistirati i na ulasku u NATO i na poboljšanju odnosa sa Moskvom? Uostalom, da li bi srpski vojnici ulaskom u NATO ratovali protiv Rusije, a ruske rakete, ne daj Bože, bile usmerene prema Srbiji - zapitao je dr Terzić.

Stručnjaci za prvu mogućnost, koja podrazumeva da Srbiji neće biti teže da brani KiM, nude očigledan argument: velike sile nemaju principijelan stav u zamrznutim konfliktima, već njihova stanovišta odražavaju samo ogoljene pojedinačne interese. E sad, da li je Moskvi važnija Osetija od Kosova ili je dovoljno snažna da ne mora da bira između nje i Srbije?

- Velike sile složenim problemima prilaze sa stanovišta svojih interesa, pa nađu međunarodno-pravno odelo u koje ih obuku. Rusija ima interes i u slučaju Kosova i u slučaju Abhazije i Južne Osetije, koje želi u svom sastavu. U njihovom slučaju će se pozivati na pravo naroda na otcepljenje i zaštite ljudskih prava, a povodom granica Srbije - i dalje na teritorijalnu nepovredivost. To joj omogućava Povelja UN, koja sadrži oba principa - kaže za Glas Dušan Lazić, član Foruma za međunarodne odnose. A takvo ponašanje smo, podseća naš sagovornik, videli i kod SAD, koje su na Kosovu zagovarale isto što i Rusija u Gruziji, pa sad traže da se poštuje integritet Tbilisija.

Od suštinskog je značaja i istorijska razlika između Kosova i Metohije i dve bivše sovjetske republike, na koju ukazuje prof. dr LJubiša Mitrović, naučni savetnik Instituta za političke studije. Kosmet je vekovno srpska zemlja, a ovo što nam se dešava je nasilno otimanje koje je protivno Povelji UN, dok Abhazija i Južna Osetija nisu bile deo Gruzije sve do dolaska Staljina na čelo SSSR-a, kaže Mitrović.

- Gruzin Staljin ih je pridodao Gruziji, a Kosovo i Metohija su neotuđivo pravo Srbije. Naravno da se zato Rusija zalaže za samostalnost Abhazije i Južne Osetije, kao što je prirodno da se zalaže i dalje da Kosmet ostane u sastavu Srbije - konstatuje Mitrović i dodaje da SAD hoće da dođu na Kavkaz, koji je „par ekselans“ ruski nacionalni interes za koji Moskva mora da se bori. Naravno, Rusija ima pravo i da spreči nasilje Gruzije nad otetim republikama.

Zapad je, međutim, „iznenađen“ čvrstinom ruske odbrane tih egzistencijalnih interesa, jer se navikao na političke dogovore sa Mihailom Gorbačovim i Borisom Jeljcinom. Povrh toga, pošto su SAD u međunarodnim odnosima presudnu ulogu dale sili, relevantan je postao odnos vojnih i političkih snaga - koje se odmeravaju na svim otvorenim političkim pitanjima u svetu, uključujući kavkaski i balkanski region. Na tom stanovištu istoričar dr Slavenko Terzić temelji uverenje da će Rusija i dalje insistirati na „međunarodnom pravu i legitimnim zahtevima Srbije, kao što SAD traže integritet Gruzije“.

- Pri tome, u slučaju Gruzije imamo da su joj priključene pokrajine koje joj istorijski nisu pripadale, i da je ona potom ukinula autonomiju Abhaza i Osetina, slično kao što je 1990. Hrvatska izbacila iz ustava konstitutivnost srpskog naroda. Na Kosmetu je jedan sasvim drugi problem, niko nikada nije pokušao da ukine njihovu autonomiju, već je albanski separatizam iskorišćen za razbijanje Jugoslavije i Srbije. Takođe, udarac SAD u „meki trbuh Rusije“ nije samo da bi ovladale tim prostorom, nego i radi ubrzavanja raspada Rusije - ističe Terzić i dodaje da su Zapadu „životno važni resursi Sibira“i da je u istom smislu Rusiji važan Balkan - pa ona sigurno neće menjati svoj „srpski kurs“ jer se na svetsku scenu uvek vraćala povratkom na Balkan.

Nece Rusija menjati svoj „srpski kurs“, jer on je isti u zadnjih 200 godina!. Brinu se za Srbiju kao za proslogodisnji sneg, a pricaju o Balkanu samo kada nanjuse neku korist za sebe. Pa eto i u Gruziji zive "pravoslavna braca" pa nesto nisam siguran u neku veliku medjusobnu ljubav.

Nije nas Rusija nikada prevarila. Mi smo se uvek prema Rusiji ponašali kao i danas: Rusijo pomozi, mi hoćemo u NATO.

Kako smo se to "uvek ponasali kao i danas".

A Informbiro, a clanstvo u Varsavskom paktu

???

anonimac jesi li ti Poljak?

Ma nemoj, Rusija nas je uvek izdala u poslednjem momentu, to znaju svi. Setimo se sta je pok.Arkan rekao za Ruse, da su izdajice,da nas nisu NIKADA podrzali i da su nas prodali uvek na kraju.Tako ce i biti i dalje.

Rusija nam je prijatelj a papci kao ti i oni lopovi u srpskim foteljama Rusiji okrecu dupe i a lizu americka jajca.

Dolazi finale, polako ali sigurno.

Srbija u finalu pobediti mora.

Zivela Srbija, Rusija, Zivela Abkazija i Juzna Osetija!

Finale -cega?. Nisam siguran da ce vam se zelja ispuniti, ne samo da nece biti finala nego utakmica jos nije ni pocela. Prizivati rat i ne spada bas u najinteligentnije stvari ali to vam niko ne moze zabraniti, a najmanje ja. Jedino se ne slazem da i druge ljude gurate u taj "vas rat i to vase finale". Pred nama je sacekajmo gospodine "FINALE USKORO".

Michel Nostradamus, pa ti ni prst pred okom ne vidis! Ali ako nemas pojma, br nemoj ovde da lazes. Lazi svoju daecu, ne nas.

"Michel Nostradamus" НЕ МОЖЕ А ДА НА ИДИОТСКИ НАЧИН НЕ БРАНИ АМЕРИЧКИ ФАШИЗАМ

Добро ми знамо шта се дешавало, на пример, последњих 65 година, и шта су за то време учинили Србима Американци (Америкењци), тако да не треба неки амерички идиот да нам тумачи о томе ко је "православни" а ко није. Сакашвили је америчка фашистичка свиња, а остале произилази из тога.

Tешке смо ми борбе водили са овим говедом Нострадамусом на страницама Политике. Он је нешто као слуга окупатора и посао му је да мења ток разговора и сеје зло семе. наравно, у крајњој линији, Русији ће пребацивати оно што раде Американци.

Рече ми једна коза да су "црногорци" основали две православне цркве у Торонту. Обе цркве припадају СПЦ. Ја њу питам зашто се онда цркве не зове црногорске, него српске? наравно да нема појма зато што тврди да црногорци нису Срби. Основно правило и овога слуге и ов познанице је да нешто што нема везе са логиком представи као основу за размишљање и закључивање.

Ne secam se gospodine "Zilot" da smo nas dvojica ikada vodili "teske borbe". Srecom vidim da ste preziveli, ali niste izgleda jos nista naucili o kulturi, obrazovanju, ljudskoj pameti, toleranciji itd. Tu ste ostali sa "diplomom cobana" jer su vam stalno nekakva goveda pred ocima. Mozda su i halucinacije od alkohola ili "vutre", ali to je najbolje da se obratite doktorima koji ce vam pomoci da se oslobodite vase paranoidne agresivnosti. Dakle pravac biblioteka i pozajmite nesto sto se zove knjiga i pocnite da citate, ima nade za vas. Puno pozdrava.

cuti smradu. Ili volis kad te ljudi pljuju. A da si samo procitao koju, ne bi ispadao TOLIKA BUDALA.

Znaci vi gospodine "Srbislave" tvrdite da je Sakasvili iako je pravoslavac - fasista?. Pa istu tezu imam i ja za nase nacionalste odnosno fasiste, pa se malo njih slazu sa tim. A sta je se to desavalo u poslednjih 65 godina a da u glupostima nisu ucestvovali Rusi ili Ameri?. Dva dezurna "policajca i siledzije" sa kojima nista normalno ne moze da se desi niti dogovori. Kako vi objasnjavate 1968. godinu u Cehoslovackoj?. Kako se to zove u vasem zargonu?. Sreca da mi nismo morali da probamo tu "bratsku ljubav". Puno pozdrava.

Никад, баш никад се не могу поредити, а још више никад и никад се не могу изједначавати Русија и Америка.

Било би то много фино да се злочинци Американци изједначе са Русима. Баш би им одговарало.

1) Америка је убила милионе људи (Кореја, Вијетнам, Ј. Америка, Авганистан, Ирак, Србија и Срби свуда где их је тукла америчка бомба) само од Другог светског рата, а Русија није никога окупирала и, а многе је помагала у свему.

2) Варшавски пакт је резултат одговора на НАТО пакт, и што се дешавало у Чехословачкој било је унутар тога пакта. Америка убија стотине који су против савеза са УСА, као што за једну ноћ поби 0ко 200 активиста у Калифорнији који су само заговарали независност, итд. Да не идемо у време "стварања" УСА када су Американци починили низ геноцида.

Дакле, Русија је симбол слободе и светлости а Америка је симбол мрака, ропства, злочина, окупације, убијања и бесправља.

brate, ako si zaboravio, tu je okupacija afganistana. tako da malo razmisli pre nego sto krenes da pricas cuda i muda.... mene licno boli uvo i za usa i ruse, jer su nam isti. svako gleda svoj interes. da ameri ponude rusima kompromis, rusi priznaju kosovo a oni ce abhaziju i j.osetiju, rusi bi odmah to prihvatili. za amere ne zelim da trosim reci jer su oni vec zavrsili svoje...prosli su zenit, i sada su samo iskompleksirana bivsa super sila, koju poseduju kinezi (jer ceo americki spoljni dug finansira kina) a mi treba da shvatimo da dokle god gledamo nekog gore kao nasu "mamu" bicemo slabi poput deteta. nas niko ne voli zbog nas, vec zbog interesa. dok sami ne krenemo, nama nece biti bolje. ni da idemo u eu, jer necemo svi dobiti po 15000 evra cim udjemo, jer i tamo mora da se radi i zaradi, a ne treba ni da idemo slepo za rusima. mi treba svoj interes da gledamo, i da "balansiramo izmedju njih" toliko

Srbislave,a koliko je tvoj pravoslavni brat Staljin pobio ljudi,znaš li to ili si zaboravio ?

Kako vi objasnjavate 1968. godinu u Cehoslovackoj

To se zove sovjetska invazija. Jel ti sad jasno. Rusi i sovjeti nisu isto, ma sta te u tvojoj skoli ucili.

za Michela Nostradamusa:

odavno nisam procitao ovako maliciozan komentar!

Nije bitno jeli komentar "maliciozan" ili ne

Jedino je bitno jeli istinit ili ne !!!!

Istina manje boli kada se prihvati kao realnost. Lep pozdrav gospodine Simon.

Sad je valjda svima jasno zasto je tzv. odbrana Kosova bila mlaka i svedena na pusto pricanje. Takodje je sada razumljivo i vrlo mlitav odgovor NATO zemalja na invaziju Gruzije.

Veliki su dobili sto su trazili, a mali ce se cuditi zasto ih mocni "prijatelji" nisu zastitili.

Za Nostradamusa,

Tvoje idiotske komentare ostavi za fasiste tvoje prijatelje u americi ili pak 'slobodni i nezavisni"B-92 mamlazu jedan...

Svoje idiotske komentare zadrzi za sebe,nesoju vanserijska budaletino.

Za g. Michela , navedi mi jedan primer gdje su se rusi obogatili ili gdje su nesto iskoristili na Balkanu , ako nisu pomogli nisu ni odmogli . Cije je vojske u drugom svetskom ratu izginulo probijajuci sremski front , ja znam jedino da nije tvojih amera i engleza . Nego ovdje oko Kosova postoji veliki problem za nas srbe sto bi mi hteli da nam rusi oslobode Kosovo i da ga brane dok u Skupstini Srbije ima lidera pojedinih stranaka a sada i u novoj srpskoj vladi koji lobiraju za nezavisno Kosovo mi bi da nam ga rusi brane i obrane . Gospodin presednik G17+ prica da je borba za Kosovo kolektivno ludilo verovatno i vi g. Michel ga podrzavate u tome dobro se to vidi po vasem komentaru isti je slucaj i sa gasnim sporazumom Srbija i Rusija ruse ga isti oni u Srbiji koji zele da se Srbija pocepa . O=rao.

Da ja pokusam da odgovorim na pitanje sa pocetka vaseg posta ( ostatak komentara smatram politickim pamfletom pa ga i ne razmatram)

Po vasem pitanju Rusije i Balkana sam su pomentuti: Bugarska i Varsavski pakt

jeli vam dovoljno ili vam treba i nacrtati???

dakle ti si video velikoruski imperijalizam za vreme Staljina

i Berijine ruske zločine protiv Romanovih

Hruščuvljevo ruski imperijalizam protiv jadnih Ukrainaca

Jel možeš današnju situaciju da gledaš van kategorija hladnog rata i rusa tipa

Lenjin - Staljin - Hruščov - Brežnjev (ni ovaj ti nije bio Rus)

Neliči li ti to na priče o velikosrpskoj hegemoniji za vreme druga tita kad je recimo jadnim Makedoncima , Gligorov iz Beograda proglasio okupatorski ustav

Na vase prvo pitanje je odgovor - NIGDE, jer ih je jako dobro poznavao Broz pa zahvaljujuci tome nismo morali "bratski deliti" sa njima. Kako to izgleda mislim da su dobro osetili Madjari, Cesi i Slovaci a i ostali "bratski narodi". U II svetskom ratu su se i Amerikanci i Rusi ukljucili kasnije i mozda i ne bi to uradili da je Hitler bio pametniji. Srecom on je bio paranoidni ludak i sve se zavrsilo kao sto svi znamo. Ja o Amerikancima imam isto tako lose misljenje jer su oni za mene sammo drugi "siledzija" i neista vise. Sto se tice KiM-a to je za mene vec odavno zavrsena stvar svojevremeno kada je Sloba "proglasio pobedu protiv NATO-a". Po meni NIS treba prodati onome ko najvise plati i ko se obaveze da ce najvise investirati. Ako su to Rusi ja sa tim nemam problema, a jedino mislim da se ovako nesto ne bi trebalo poklanjati nikome, pa ni nasoj "braci Rusima". Puno pozdrava gospodine "Anonimni".

Gotovo identichan stav imam.. izmedju ostalog, sa kosova sam, iz Petji, i znate shta? moji drugari iz Vojvodine, kad sam vetj tu zivela, 1998. , su odvodjeni sa redovnog sluzenja vojnog roka da ubijaju Albance po selim na Kosovu.. i to je tako, i niko to ne moze da pormeni i da kaze da nije tako... nego se zna kako se tad izveshtavalo i na shta su vesti lichile......

A sta kazete o ideji da nam otvoreno kazete ko ste, sta ste, koje vam je ime i kojoj veri pripadate gos-n Nostradamus? Da li znate gos-n Nostradamus da je u prvoj Kominterni bilo samo 30% Rusa po nacionalnosti? U tom svetlu pricati o 1968-oj i Cehoslovackoj je besmisleno posto je u pitanju bio CCCP a ne Rusi kao sto vi pokusavate da prikazete. Boljsevici nisu priznavali nacionalnost, zar ne? Cak i da prihvatimo da su Rusi u pitanju, koliko je ljudi stradalo u Ceskoj 1968? U poredjenju s bombardovanjem 1999. to je bila samo manja policijska akcija. Drug bravar je u svojoj tupavoj samozaljubljenosti i arogantnosti hteo sam da vlada po cenu da CCCP napadne SFRJ, dok je on pobegao na Brione. Najzad, ne mogu se porediti Amerikanci i Rusi pre svega zato sto su Rusi pravoslavni Sloveni i sto je najvaznije imaju dusu bas kao i mi Srbi. Pozdrav i vama.

Postoji jedna velika istina koja se tesko moze poreci, a to je da se Abhazija i Juzna Osetija definitivno vracaju u okrilje majke Rusije. Te dve ne zalutale ovcice, vec nasilno otrgnuti delovi jednog jedinstvenog tela, konacno nalaze svoje cvrste spone i cine majci Rusiji ne "mekani trbuh", kako se ovde predstavlja, prema zapadnih pipcima (citaj NATO azdaji), vec dve stisnute pesnice spremne da raspale po njusci svake nepozeljne protuve na ovim kavkaskim prostorima. ABHAZIJA I JUZNA OSTIJA SU VEKOVNE RUSKE TERITORIJE, A KOSOVO I METOHIJA SRPSKA i tu je sadrzana sva istina postojanja bilo kog od ovih naroda kroz prostor i vreme. Ipak, samo je jedna razlika u svemu tome: siptarski lopovi i dalje drze srpsku teritoriju, ali isto tako jako dobro znaju da ukradeno nije i vecno! Gruzini, hteli to ili ne, voljno ili bezvoljno, vracaju ono sto nije njihovo, pa onda i siptari jasno mogu da prosude da je istorijska neminovnost njihov put ka jugu i jos laznijoj Iliriji. Neminovnost je isto tako da su Srbiji potrebne licnosti kakvi su Putin i Medvedev, jer proklamovana neutralnost prema sopstvenoj teritoriji, vazalstvo, strahopostovanje, nezameranje i nekakvi osrednjeni trapavi diplomatski putevi samo su odraz tadicluka, kupovine vremena (citaj tracenja) i besciljnog odlaganja resenja.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gorbačov upozorava na nove podele i propast

Izvor: Kurir, 26.Avg.2008

MOSKVA, 26. avgusta 2008. (Beta-AFP) - Nekadašnji sovjetski predsednik Mihail Gorbačov upozorio je danas na "nove podele" u svetu nakon odluke Moskve da prizna nezavisnost gruzijskih regiona Južne Osetije i Abhazije. "Situacija izazvana događajima na Kavkazu pokrenula je političke i vojne mehanizme...

Nastavak na Kurir...

Abhazija, Osetija (i Južna i Severna) - slavlje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Avg.2008

MOSKVA - U glavnim gradovima otcepljenih gruzijskih autonomija Južne Osetije i Abhazije, Chinvaliju i Suhumiju, odluka ruskog predsednika da prizna njihovu nezavisnost dočekana je sa oduševljenjem...Ruske televizije prenose snimke sa ulica Chinvalija i Suhumija, na kojima je direktno prenošeno obraćanje...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Lideri Ukrajine podeljeni oko ruskog priznanja nezavisnosti

Izvor: Kurir, 26.Avg.2008

KIJEV, 26. avgusta (Tanjug) - Ukrajinski lideri su podeljeni oko današnje odluke ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva da prizna nezavisnost otcepljenih gruzijskih autonomija Južne Osetije i Abhazije. Bivši premijer Viktor Janukovič, lider ukrajinske proruske opozicione Partije regiona, podržao...

Nastavak na Kurir...

SRBIJA NEĆE SLEDITI RUSE

Izvor: Press, 26.Avg.2008

Zvanični Beograd neće priznati nezavisnost Južne Osetije i Abhazije, koje je priznala Rusija, jer bi time pogazila sve što je uradila u borbi za očuvanje Kosova i Metohije. .Iznenadna odluka zvanične Moskve da prizna nezavisnost otcepljenih gruzijskih republika Južne Osetije i Abhazije...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.