Poslanici Državne Dume traže da Moskva poništi sporazum o prijateljstvu i bratstvu sa Turskom iz 1921.

Izvor: Vostok.rs, 11.Feb.2016, 09:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici Državne Dume traže da Moskva poništi sporazum o prijateljstvu i bratstvu sa Turskom iz 1921.

U Ddržavnoj Dumi Rusije pojavila se inicijativa da Kremlj denonsira Moskovski sporazum o prijateljstvu i bratstvu sa Turskom da boljševička vlast sa Ankarom potpisala 16. marta 1921. godine.

Što je takođe indikativno, portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije, Marija Zaharova, je već saopštila da diplomatski vrh Rusije proučava tu inicijativu (zahtev) poslanika donjeg doma ruskog parlamenta.

Zaharova je ovo rekla, odgovarajući na pitanje jednog novinara iz Azerbejdžana. A njega je interesovalo: hoće li zaista doći do poništavanja tog međudržavnog sporazuma koji zadire i u interese današnjeg Azerbejdžana.

Zaharova je – da bi umirila zvanični Baku – izjavila da Rusija svoje odnose sa Azerbejdžanom ima nameru da i dalje razvija i da neće učiniti ništa što bi ih moglo pogoršati.

Samu inicijativu pokrenula su dvojica poslanika: Valerij Raškin i Sergej Obuhov. Sam Moskovski sporazum je 1921. godine bio potpisan između boljševičke Rusije i vlade Velike narodne skupštine Turske.

Obuhov je zajedničkoj inicijativi dodao i ovo obrazloženje: „Rusija treba da pravno prouči mogućnost preispitivanja svih sporazuma sa Turskom koji su nepovoljni za nju samu i za njene saveznike. Samo to može otrezniti sadašnje rukovodstvo Turske i odvratiti ga od novih provokacija“.

Obuhov je posebno ukazao da dve od tri zakavkaske bivše sovjetske republike – Gruzija i Jermenija – ne priznaju odredbe tog sporazuma i smatraju ga nepravednim.

Prema Moskovskom sporazumu, „bivša Karska i južni deo bivše Batumske oblasti (te teritorije bile su u sastavu Ruske imperije od 1878. godine), a takođe bivši Surmanliski srez Jerevanske gubernije (bio u sastavu Ruske imperije od 1828. godine), zajedno sa planinom Ararat, predaju se Turskoj“.

Jermeni Ararat smatraju svojom „svetom planinom“.

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut

Fakti

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.