Patrijarh: Veze sa Rusijom neraskidive

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Dec.2017, 01:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh: Veze sa Rusijom neraskidive

Patrijarh srpski Irinej služio je danas u Podvorju Srpske pravoslavne crkve u Moskvi nedeljnu liturgiju, a u besedi kazao da su veze Srbije sa Rusijom neraskidive, kao i da od nje očekujemo pomoć za očuvanje Kosova i Metohije.

"Srbi su uvek bili posebno vezani za Rusiju, a u teškim vremenima smo očekivali da od nje dobijemo nadu i pomoć. Želimo da i dalje imamo jake duhovne, ali i druge veze, zato nas niko ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << može odvojiti od Rusije, bez obzira na sve pritiske koji se sada čine", rekao je srpski patrijarh obraćajući se vernicima u Crkvi apostola Petra i Pavla, prenose "Večernje novosti".

Patrijarh je govorio i o Kosovu i Metohiji, navodeći da je to naša "velika rana" i da se tamo nalazi više od 1.300 crkava i grobova naših velikana.

"Kosovo i Metohija je za nas Srbe sveta zemlja. Očekujemo pomoć Gospoda, ali i naše bratske Rusije da sačuvamo tu našu svetu zemlju", rekao je Irinej.

Irinej je rekao i da je Rusija velika nada ne samo pravoslavnog nego celog hrišćanskog sveta.

"Raduje nas što je Rusija stala na noge i što je pravoslavlje u bratskoj zemlji u usponu. Rusija je velika nada ne samo pravoslavnog nego celog hrišćanskog sveta. Gde god su dolazili Rusi su pokazali veliku vrlinu ljubavi", rekao je Irijenej, navode "Novosti".

Kako prenosi list, na liturgiji se okupio veliki broj Srba koji rade i žive u Moskvi, ali i mnogobrojni ruski vernici, a pored crkvenih zvaničnika prisustvovao joj je i srpski ambasador u Moskvi Slavenko Terzić.

Delegacija SPC na čelu sa patrijarhom Irinejom je došla u Moskvu na poziv ruskog patrijarha Kirila na obeležavanje 100. godišnjice Sveruskog pomesnog sabora i uspostavljanja Ruske patrijaršije kao i ustoličenja prvog ruskog patrijarha Tihona.

Starešina Podvorja SPC u Moskvi Antonije uručio je patrijarhu Irineju poklon srpskih i ruskih vernika - dve vredne panagije i krst.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"To je naša sveta zemlja, to je naša rana": Patrijarh zamolio Ruse za pomoć oko Kosova

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Dec.2017

Služio nedeljnu liturgiju u Moskvi..Patrijarh srpski Irinej služio je u Podvorju Srpske pravoslavne crkve u Moskvi nedeljnu liturgiju, a u besedi kazao da su veze Srbije sa Rusijom neraskidive, kao i da od nje očekujemo pomoć za očuvanje Kosova i Metohije...Pročitajte i:..- Srbi su uvek bili posebno...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.