To je naša sveta zemlja, to je naša rana: Patrijarh zamolio Ruse za pomoć oko Kosova

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Dec.2017, 08:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"To je naša sveta zemlja, to je naša rana": Patrijarh zamolio Ruse za pomoć oko Kosova

Služio nedeljnu liturgiju u Moskvi

Patrijarh srpski Irinej služio je u Podvorju Srpske pravoslavne crkve u Moskvi nedeljnu liturgiju, a u besedi kazao da su veze Srbije sa Rusijom neraskidive, kao i da od nje očekujemo pomoć za očuvanje Kosova i Metohije.

Pročitajte i:

- Srbi su uvek bili posebno vezani za Rusiju, a u teskim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << vremenima smo ocekivali da od nje dobijemo nadu i pomoć. Zelimo da i dalje imamo jake duhovne, ali i druge veze, zato nas niko ne moze odvojiti od Rusije, bez obzira na sve pritiske koji se sada čine - rekao je srpski patrijarh obraćajući se vernicima u Crkvi apostola Petra i Pavla, prenose "Večernje novosti".

Patrijarh je govorio i o Kosovu i Metohiji, navodeći da je to naša "velika rana" i da se tamo nalazi više od 1 300 crkava i grobova naših velikana.

- Kosovo i Metohija je za nas Srbe sveta zemlja. Očekujemo pomoć Gospoda, ali i naše bratske Rusije da sačuvamo tu našu svetu zemlju - rekao je Irinej.

Irinej je rekao i da je Rusija velika nada ne samo pravoslavnog, nego celog hrišćanskog sveta.

- Raduje nas što je Rusija stala na noge i sto je pravoslavlje u bratskoj zemlji u usponu. Rusija je velika nada ne samo pravoslavnog, nego celog hrišćanskog sveta. Gde god su dolazili, Rusi su pokazali veliku vrlinu ljubavi - rekao je Irijenej.

Na liturgiji se okupio veliki broj Srba koji rade i zive u Moskvi, ali i mnogobrojni ruski vernici, a pored crkvenih zvanicnčika prisustvovao joj je i srpski ambasador u Moskvi Slavenko Terzić.

Delegacija SPC na čelu sa patrijarhom Irinejom je dosla u Moskvu na poziv ruskog patrijarha Kirila na obelezavanje 100-te godišnjice Sveruskog pomesnog sabora i uspostavljanja Ruske patrijaršije, kao i ustoličenja prvog ruskog patrijarha Tihona.

Starešina Podvorja SPC u Moskvi Antonije uručio je patrijarhu Irineju poklon srpskih i ruskih vernika - dve vredne panagije i krst.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.