Patrijarh Kiril: Osećam se kao kod kuće

Izvor: Press, 14.Nov.2014, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh Kiril: Osećam se kao kod kuće

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril je po dolasku na beogradski aerodrom izjavio da se u Srbiji oseća kao kod kuće.
Dočekali su ga i poželeli dobrodošlicu srpski patrijarh Irinej i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Patrijarh Kiril pozdravio je domaćine i izrazio iskrenu radost što je, kako je rekao, stupio na >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << zemlju blisku ruskom srcu.

"Osećam se kao kod kuće", rekao je patrijarh moskovski i cele Rusije.

Zajedništvo vere, zajedništvo kulture, veoma bliske istorijske veze, zajednička krv prolivena za zajedničke pobede, sve to čvrsto povezuje naše narode, kazao je.



"To nisu obične reči koje upotrebljavamo kada opštimo jedni sa drugima, to su reči koje održavaju istorijsku, kulturnu i duhovnu realnost", istakao je.

Naveo je da su u osnovi srpsko-ruskih odnosa zajednička vera i zajednički sistem vrednosti, odnos prema otadžbini, narodu i bližnjima i poželeo Srpskoj pravoslavnoj crkvi i narodu Srbije mir, blagostanje i spokojstvo.

Patrijarhu Kirilu je prethodno dobrodošlicu poželeo patrijarh Irinej rekavši da želi da se on u Beogradu i našem narodu oseća kao među svojima.

"Mi smo dva bratska naroda, jednokrvna i jednoverna. Naši odnosi su uvek bili bratski. Naše nade su uvek bile upućene kako carskoj Rusiji, tako i sadašnjoj Rusiji i ona je uvek dolazila kada je bila najpotrebnija", rekao je srpski patrijarh.

Poseta patrijarha Kirila Srbiji je uobičajena među crkvama i predstavlja uzvraćanje posete patrijarha Irineja Rusiji.

Patrijarh moskovski će u Beogradu boraviti tri dana, a planirano je da, između ostalog, zajedno sa patrijarhom Irinejom osvešta spomenik ruskom caru Nikolaju Drugom u Devojačkom parku.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Patrijarh Kiril: U Srbiji se osjećam kao kod kuće

Izvor: Nezavisne Novine, 14.Nov.2014

BEOGRAD - Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril je po dolasku na beogradski aerodrom izjavio da se u Srbiji osjeća kao kod kuće...Dočekali su ga i poželjeli dobrodošlicu srpski patrijarh Irinej i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić...Patrijarh Kiril pozdravio je domaćine i izrazio iskrenu...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.