Pancir stigao u Srbiju

Izvor: RTS, 22.Feb.2020, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pancir" stigao u Srbiju

Avion u kojem se nalazi prvi deo sistema za protivvazduhoplovnu odbranu "pancir S1", koje Srbija nabavlja od Rusije, sleteo je na aerodrom "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici.
"An-124 Ruslan", registarskih oznaka RA-82038 poleteo je danas sa moskovskog aerodroma "Vnukovo". Pošto je zaobišao Ukrajinu, preko Crnog mora i Bugarske stigao je u Srbiju i sleteo na aerodrom "Pukovnik-pilot Milenko >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Pavlović".

Ministar odbrane Aleksandar Vulin istakao je da nabavkom defanzivnog naoružanja, jedinog takvog u regionu, Srbija nastavlja sa jačanjem svoje odbrambene moći i uvećanjem potencijala odvraćanja.
"Na ovaj način dodatno se snaži naša sposobnost da budemo i ostanemo vojno neutralni, što je temeljno bezbednosno opredeljenje vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, kao i naše Vlade i Skupštine", naglasio je Vulin, saopštilo je Ministarstvo odbrane.  
Sputnjik je naveo, pozivajući se na svoje izvore, da se u avionu nalaze prva dva od šest sistema za protivvazduhoplovnu odbranu "pancir S1", koje Srbija nabavlja od Rusije. 
Inače, bugarski mediji su pre dva dana javili da je ta zemlja dozvolila prelet ruskog aviona sa sistemom "pancir".
Istim tipom transportnog aviona, koji je jedan od najvećih na svetu, u Srbiju su dopremljeni i helikopteri i migovi iz Rusije, kao i sistem S-400 za vežbu "Slovenski štit 2019".
Sporazum za nabavku jedne baterije "pancira", koju čini šest sistema, zaključen je prošle godine.
Male šanse za "prolaz" krstarećih raketa i niskoletećih aviona"Pancir S" je hibridni topovsko-raketni sistem koji objedinjuje rakete zemlja-vazduh, dva topa kalibra 30 milimetara, osmatrački i nišanski radar, kao i optički blok za nadzor i upravljanje paljbom.
Osnovna namena je zaštita važnih tačaka kao što su aerodromi, komandna mesta, komunikacijska sedišta…
Namenski je pravljen za gađanje ciljeva na visinama od nula do 15.000 metara visine i 20 kilometara daljine, i to vođenim raketama i topom sa velikom brzinom gađanja.
Šanse za "prolaz" dronova, krstarećih raketa, protivradarskih projektila i niskoletećih aviona su veoma male.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.