PUTIN NAM DONOSI VELIKU RELIKVIJU: Moskva usvaja važan sporazum

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jun.2020, 08:38

PUTIN NAM DONOSI VELIKU RELIKVIJU: Moskva usvaja važan sporazum

Jedan od najvažnijih kulturnih događaja za Srbiju

Na dnevnom redu ruske Dume do kraja ovog meseca moglo bi se naći ratifikovanje Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Rusije o predaji peterburškog lista Miroslavljevog jevanđelja Srbiji i slika Nikolaja Konstantinoviča Reriha Rusiji.

Sporazum je, na srpskom i ruskom, potpisan 19. oktobra prošle godine, pošto su ga prethodno dogovorili ruski i srpski predsednik, a naša Skupština je zakon o njegovoj ratifikaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << donela 24. januara 2020.

- Usvajanje ovog sporazuma u ruskoj Dumi očekuje se u najskorije vreme, čim prestanu da važe ove relativno vanredne okolnosti - potvrdio je juče Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja.

- Da li je reč o nedelji, dve ili tri, teško je sad proceniti, ali se može očekivati u relativno kratkom roku od danas.

Naredna faza u povratku "peterburškog lista" i njegovom priključivanju našem najznačajnijem književnom spomeniku je razmena ratifikacionih instrumenata (strane razmenjuju ukaze koji potvrđuju da su zakoni usvojeni i u Skupštini, odnosno u Dumi). To bi moglo da se desi prilikom prve visoke državne posete, s jedne ili druge strane.

- Te posete na najvišem nivou su u planu - potvrđuje ministar.

Posle razmene pomenute razmene nastaju tehničke mogućnosti da se pristupi razmeni 166. lista Miroslavljevog jevanđelja i sedam Rerihovih slika i crteža, i to vrlo brzo. Ugovorom je predviđeno da to bude u roku od mesec dana  od trenutka razmene ratifikacionih instrumenata. Razmena može da bude i istog dana, ali i kada se strane dogovore. Možda Putinov dolazak u Beograd bude prilika za razmenu. Ruski predsednik bi u oktobru trebalo da prisustvuje otvaranju mozaika u Hramu Svetog Save na Vračaru.

Kada se budu stvorile pravne mogućunosti, eksperti iz Srbije trebalo bi da doputuju u Sankt Peterburg, Tu bi uz list posevećen svetom Jovanu, koji je u zimu 1846. godine arhimandrit Porfirije Uspenski uzeo iz Miroslavljevog jevanđelja i odneo u Rusiju. Stranica je do 1833. godine bila u Kijevu, a zatim je preneta u Imperatorsku javnu biblioteku, današnju Nacionalnu biblioteku Rusije u Sankt Peterburgu.

S druge strane, iz beogradskog Narodnog muzeja poručuju da će sedam slika i crteža Nikolaja Konstantinoviča Reriha, naša publika moći da vidi na specijalnoj, oproštajnoj izložbi, pre nego što krenu put slikareve domovine.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.