Otkriveni planovi, ovo je cilj

Izvor: B92, 22.Maj.2023, 12:16

Otkriveni planovi, ovo je cilj

Moskva i Peking se ne mešaju u međusobnu politiku i ne postavljaju kao cilj svoje saradnje borbu protiv nekih drugih država.

To je izjavio sekretar Saveta za bezbednost Rusije Nikolaj Patrušev tokom rusko-kineskih konsultacija o javnoj bezbednosti, pravu i pravnom poretku.

"Rusko-kinesko strateško partnerstvo se gradi na principima uzajamnog poštovanja i ravnopravnosti, dubokog poverenja, međusobnog nemešanja u unutrašnje poslove i nije usmereno protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << drugih zemalja", naveo je Patrušev tokom susreta sa članom Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, sekretarom političko-pravne komisije Čenom Venćingom.

Prema njegovim rečima, strateška politika Moskve podrazumeva dalje proširivanje saradnje s Kinom.

"Razvoj i produbljivanje odnosa s prijateljskom Kinom jeste strateška politika Rusije. Naša zemlja posvećuje prioritetnu pažnju razvoju obostrano korisne saradnje s Kineskom Narodnom Republikom u svim sferama, ukazivanju uzajamne pomoći i pojačanom usaglašavanju na međunarodnoj sceni, u interesu zaštite bezbednosti, stabilnosti, stabilnog razvoja na globalnom i regionalnom nivou, kako u Evroaziji, tako i u drugim delovima sveta", istakao je Patrušev.

Prema njegovim rečima, obračunavanje u nacionalnim valutama omogućava Moskvi i Pekingu da grade odnose koji nisu pod uticajem spoljnih pritisaka.

"Dosledno se realizuju svi dogovori o saradnji u praktičnim oblastima. Bez obzira na sankcioni pritisak, nastavljamo da postavljamo nove rekorde u bilateralnoj trgovinskoj razmeni. Povećava se udeo obračuna u nacionalnim valutama, što naše odnose čini otpornim na spoljne uticaje", naveo je Patrušev.

On je naglasio da posebnu ulogu u jačanju rusko-kineskog partnerstva igraju kontakti na najvišem nivou, podsetivši na to da je kineski predsednik Si Đinping 22. i 23. marta bio u zvaničnoj poseti Rusiji i susreo se s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

"Njegov dolazak odmah nakon ponovnog izbora za šefa države potvrdio je izrazito visok nivo naših odnosa i označio čvrstu rešenost da se oni nadalje produbljuju", ocenio je Patrušev.

On je, takođe, naveo da je Rusija zahvalna za poziv predsedniku Vladimiru Putinu da učestvuje kao glavni gost na trećem forumu "Jedan pojas, jedan put" u Kini.

"Uspešno deluju i bilateralni mehanizmi za borbu protiv terorizma i ekstremizma, krijumčarenja oružja i narkotika, transnacionalnog organizovanog kriminala i legalizacije protivpravno stečenih prihoda, kao i za zaštitu informacione bezbednosti", rekao je Patrušev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vijetnam ceni izgradnju odnosa sa Rusijom — lider vladajuće partije

Izvor: Vostok.rs, 22.Maj.2023

 . Hanoj smatra da je veoma važno razvijati odnose sveobuhvatnog strateškog partnerstva sa Moskvom, izjavio je u ponedeljak generalni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Vijetnama Ngujen Fu Čong na sastanku sa predsednikom Saveta bezbednosti Rusije Dmitrijem Medvedevim.. „Vaša...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.