Optuženička klupa za Svetu Stolicu

Izvor: Vostok.rs, 06.Jun.2011, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optuženička klupa za Svetu Stolicu

06.06.2011. -

Skandal oko katoličkih sveštenika pedofila dobio je novi obrt. Ovih dana grupa od 80 žrtava belgijskog izopačenog sveštenika predala je kolektivnu tužbu protiv jerarha Rimokatoličke crkve. Vatikan, koji imenuje episkope, treba da snosi odgovornost za njihove zločine, pojasnio je advokat tužilaca Valter van Strenbrjuge.

Novi zamajac istrage skandala, vezanih za razotkrivanje zločina katoličkih sveštenika, ima trenutno pre politički nego duhovni aspekat. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Takve tačke gledišta pridržava se predsednik Moskovskog društva za istoriju religije filozofskog fakulteta Moskovskog državnog univerziteta Ivar Maksutov. Evo šta je on rekao u intervjuu za Glas Rusije.

Priča oko takozvanih pedofilskih skandala u Rimokatoličkoj crkvi nije nova stvar. Ona je stara ne pet, ne deset i ne dvadeset godina. Ona u formatu ovakve javne teme koja postaje aktualna postoji od sredine 20. veka. Danas u mnogome ovi procesi su se zaoštrili iz niza razloga. U prvom redu to je vezano za proces integracije Evrope i izmene opšteg raspoloženja unutar evropske politike. Pojava projekta jedinstvene ili globalne Evrope, u suštini, rodial je antikatolički trend, koji je i izbacio na površinu sve te skandale. Jer u suštini do 21. veka svi pokušaji da se akcentuje pažnja na probleme pedofilije među katoličkim sveštenicima žestoko su ugušeni. To nije bilo povoljno nikome, i najvažnije narušavalo je stabilnost u zapadnom svetu.

1991. gdoine kada je irska pevačica Šined O Konor u direktnom programu američkog kanala u znak neslaganja sa prećutkivanjem problema pedofilije u crkvi pocepala potret prethodnog pape Jovana Pavla Drugog, to je izazvalo negodovanje od strane međunarodne javnosti. Pevačka karijera pevačice dugo je bila prekinuta, a sama pevačica je bila podvrgnuta ostrakizmu od strane svojih kolega. Danas iza svih skandalnih detalja ne stoji realni pokušaj da se reši problem, već težnja svetovne vlasti da se izbavi uticaja Katoličke crkve, nastavlja Ivar Maksutov.

To je svojevrsni način da sekularizovana Evropa izstisne iz svoje sredine Katoličku crkvu kao važnog učesnika političke borbe i debata. Vatikan je sada postao vrlo nezgodan mnogim evropskim političarima i tom procesu integracije koji se sada dešava u Evropi. Novi pedofilski skandal je samo svojevrsna moneta za potkusurivanje. Tim pre što je Belgija vrlo katolička zemlja, gde crkva ima jake pozicije. Katolički arhiepiskom u zemlji u zvaničnoj tabeli o rangovima zauzima položaj iznad kraljevskih lica i ima prvenstvo prilikog držanja govora na zvaničnim prijemima. Zat svi ovi procesi vezani između ostalog sa skandalima u crkvi, usmereni su na istiskivanje religiozne institucije iz političke igre. U suštini sličnim dejstvima se niveliše onaj sakralni status i korist koju je Rimokatolička crkva donosila u istoriji evropske kutlure. Neophodno je shvatiti da je to što se u Evropi dešava negativni proces sekularizacije i napda na katoličku crkvu u stvari napad svetovnog društva na hrišćanske vrednosti.

U čiju korist će se rešiti slučaj protiv Vatikana i da li će Katolička crkva moći da odbrani svoje pozicije na optuženičkoj klupi pokazaće vreme. Za sada se zna da će kalendar sudskih rasprava biti utvrđen tek do septembra. Za preostale mesece treba sprovesti značajan pripremni rad i prevesti na italijanski optužbe protiv Svete Stolice.

Izvor: Golos Rossii, foto: © Flickr.com/SusanAstray/cc-by-nc-sa 3.0

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.