Izvor: B92, 07.Mar.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Odluka o Abhaziji provokacija"

Tbilisi, Moskva -- Gruzija je danas saopštila da odluka Rusije o ukidanju svih trgovinskih ograničenja Abhaziji, predstavlja "opasnu provokaciju".

"To je vrlo opasna provokacija koja ohrabruje separatizam, a cilj joj je produbljavanje tenzija u zoni sukoba", navodi se u saopštenju gruzijskog ministarstva spoljnih poslova. Tbilisi je, takođe, optužio Moskvu "za pokušaj kršenja suvereniteta i teritorijalnog integriteta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Gruzije".

Rusija je juče najavila ukidanje svih restrikcija u trgovinskim odnosima sa Abhazijom, pošto se ta proruska oblast u Gruziji usprotivila nezavisnosti srpske pokrajine Kosovo.

Gruzija je danas pozvala ruskog ambasadora u Tbilisiju kako bi protestovala zbog odluke Moskve o ukidanju trgovinskih i finansijskih restrikcija Abhaziji, koja želi da bude priznata kao nezavisna država poput Kosova.

Portparol gruzijskog ministarstva spoljnih poslova Nato Čikovani rekao je da će gruzijski zvaničnici zatražiti od ambasadora dodatna objašenja o odluci Moskve.

Nakon proglašenja nezavisnosti Kosova 17. februara, gruzijske oblasti Abhazija i Južna Osetija zatražile su od Moskve, UN i EU da ih priznaju kao nezavisne države.

Zahtev za međunarodnim priznanjem Južna Osetija je iznela u utorak.

Dva regiona su 1992. godine proglasila nezavisnost i uživaju podršku Moskve, koja je velikom broju građana tih regiona dala rusko državljanstvo.

Abhazija zatražila međunarodno priznanje

Gruzijska separatistička oblast Abhazija danas je zatražila od međunarodne zajednice da je prizna, pozivajući se na slučaj Kosova, javile su ruske agencije.

"Pošto je veliki broj zemalja priznao nezavisnost Kosova, geopolitička situacija se u velikoj meri izmenila i stvoreni su povoljni uslovi za priznavanje nezavisnosti Abhazije", navodi se u rezoluciji koju je danas usvojio abhazijski parlament.

U rezoluciji se naglašava da su lokalne vlasti u Abhaziji nakon odvajanja od gruzijskih vlasti početkom 1990-ih godina, uspešno upravljale tom oblašću.

Parlament se posebno obratio u dokumentu ruskom parlamentu, Ujedinjenim nacijama i Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.