Ni Moskva, ni zima: Izbori najveći neprijatelj Ukrajine

Izvor: B92, 29.Nov.2023, 09:50

Ni Moskva, ni zima: Izbori najveći neprijatelj Ukrajine

Tokom više od 600 dana rata, Amerika je bila najveći spasilac Ukrajine zbog naoružanja, novca i opreme koje je poslala.

Ali sada je Amerika postala jedna od najvećih briga Ukrajine. Američka pomoć Ukrajini brzo nestaje, a nefunkcionisanje Kongresa blokira slanje pomoći. Niko nije siguran kada će, i da li će, pomoć ponovo stići, piše Ekonomist.

To se već oseća na frontu dok Amerika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pokušava da rastegne svoje sve manje resurse.

"U proleće je tok vojnih zaliha bio kao široka reka. Leti je to bio potok. Sada je to samo nekoliko kapi suza", kaže jedan izvor iz Ukrajine.

Neizvesnost je velika i Ukrajina se suočava sa tmurnom i teškom zimom: njena kontraofanziva nije uspela da probije ruske linije, Rusija pojačava proizvodnju oružja, a njen glavni saveznik je paralizovan političkim previranjima i ometen ratom Izraela i Hamasa u Gazi.

Lojd Ostin, američki sekretar za odbranu, posetio je Kijev 20. novembra kako bi uverio Ukrajince da će SAD nastaviti da podržavaju Ukrajinu "sada i u budućnosti". Ipak, od septembra, Kongres je dva puta doneo specijalnu rezoluciju da izbegne gašenje savezne vlade i dva puta je zaobišao novu pomoć Ukrajini.

Senat će ponovo pokušati u decembru da obezbedi pomoć, pre još jednog bloka u januaru. Predsednik Džo Bajden zatražio je dodatno finansiranje od 106 milijardi dolara, od čega je 61 milijarda za Ukrajinu, a ostatak za Izrael i druge prioritete nacionalne bezbednosti. Što je kašnjenje duže, to više predizborna groznica zahvata stranke. Neki u Kongresu su zabrinuti da bi nova pomoć Ukrajini, ako se ne postigne dogovor pre Božića, mogla sačekati do izbora u novembru 2024. Ali ako Donald Tramp bude izabran za predsednika, pomoć bi mogla u potpunosti da prestane.

I iz Amerike smatraju da Putin neće potezati velike i rizične poteze dok ne vidi rezultate američkih izbora.

Ali ukrajinski lideri, barem u javnosti, odbacuju ideju da bi Amerika mogla prestati da šalje pomoć.

"Ne verujem da će se to dogoditi", rekao je glavni saradnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Andrij Jermak i dodao da je tokom nedavne posete SAD naišao na "snažnu podršku obe strane".

Pentagon kaže da mu je ostalo samo oko 5 milijardi dolara za snabdevanje Ukrajine oružjem iz sopstvenog arsenala, koje se može povući preko predsedničkih ovlašćenja, što je jedna od mogućnosti ukoliko dođe do smene predsednika na predstojećim izborima.

Ako se podrška SAD smanji, Ukrajina neće moći da pokrene još jednu veliku kontraofanzivu, kaže Majkl Kofman iz američkog istraživačkog centra "Karnegijeva zadužbina za međunarodni mir". Možda će pokušati još više da koristi dronove. Ali na kraju će morati da se ukopaju.

"Ukrajina treba da uči iz onoga što je uspelo u Rusiji. Što je jača vaša odbrana, to vam je potrebno manje granata i vojnika da držite liniju," kaže Kofman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.