Nema veće časti od ove parade

Izvor: B92, 08.Maj.2015, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nema veće časti od ove parade"

U Moskvi traju poslednje pripreme pred sutrašnju paradu za Dan pobede, a naši vojnici za B92 ističu da za njih ne postoji veća čast nego to što su u Moskvi.

Crvenim trgom u svečanom maršu prolazi elitni ešalon Vojske Srbije. Ešalon predvodi potpukovnik Vladimir Vukajlović.

“Mislim da je san svakog oficira, ne samo u Srbiji nego i u svetu, da prisustvuje na velikoj paradi, pogotovu ako je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << reč o paradi koja obeležava 70 godina od pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Siguran sam da u srpskoj vojsci ne postoji nijedan oficir, podoficir ili vojnik koji ne bi želeo da bude sada na mom mestu ili na mestu bilo koga od nas sedamdeset petoro”, ističe potpukovnik Vladimir Vukajlović, komandant Gardijskog bataljona, dodajući da su među srpskim vojnicima i dve devojke.

Dok će se na Crvenom trgu bez pauze smenjivati koračnice "Slavjanka", "Kaćuša" i druge, za vojnike koji marširaju važan je pre svega bubanj i tempo koji on daje.

Strojev korak koji gazi vojska Srbije razlikuje se od ruskog i onih kod drugih nacionalnih armija koje učestvuju na paradi.

“Njihov tempo je otprilike 120 do 125 koraka u minuti. Kod nas je 100 do 116. Trik ne postoji, samo smo se fizički više pripremili i u principu možemo da ispratimo to bez ikakvih problema”, navodi Vukajlović.

Sa nacionalnim ešalonom ojske Srbije koji čine 72 pripadnika Garde i po jedan pripadnik RV PVO, kopnene vojske, Komande za obuku, ekipa B92 srela se ispred Muzeja oružanih sila, gde su primili medalje za učešće u svečanoj paradi.

U Moskvi su od 25. aprila i iako su najveći deo vremena posvetili uvežbavanju, individualnom, i s drugim ešalonima, uspeli su da vide i rusku prestonicu.

“Videli smo i dosta muzeja, bili u Kremlju, imali krstarenje Moskvom... Tako da jesmo videli Moskvu, možda ne u potpunosti, ali veliki deo smo videli”, ističe Vukajlović.

Sa ešalonom Vojske Srbije susreo se i predsednik Srbije Tomislav Nikolić u našoj ambasadi u Moskvi.

Nacionalni ešalon vojske Srbije nastupaće u svečanim plavim gardijskim uniformama i nosiće poluatomatsku pušku M-55/66. Ako se može suditi po probi, Crvenim trgom prodefilovaće uz "Kaćušu".
Pogledaj vesti o: Vojna parada

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.