Neće Rusija priznati nezavisno Kosovo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Feb.2009, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neće Rusija priznati nezavisno Kosovo

MOSKVA - Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je posle razgovora sa šefom diplomatije Srbije Vukom Jeremićem da Rusija ostaje pri svojoj poziciji kada je reč o Kosovu i da nema nameru da prizna nezavisnost Kosova.

"Rusija potvrđuje nepromenljivost svoje pozicije o Kosovu, u skladu sa kojom problem treba da bude rešen na nivou rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244. Mi podržavamo napore Srbije u odbrani >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << njenog suvereniteta i teritorijalne celovitosti", kazao je Lavrov na konferenciji za novinare.

Tačijeve želje prikazane kao stvarnost

Komentarišući izjavu premijera Kosova Hašima Tačija da će Rusija uskoro priznati Kosovo, on je rekao da Tači "prikazuje svoje želje kao nešto stvarno", i da "pogotovu on nema prava da istupa u ime Ruske federacije".

"Poziciju Rusije izlaže njeno rukovodstvo, danas sam je potvrdio i nikakve dvosmislenosti ne može biti", naveo je Lavrov.

Zajednički nastup

Jeremić je kazao da se stavovi Srbije i Rusije oko Kosova i očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta "u potpunosti podudaraju".

On je kazao da će ove, kao i prethodnih godina, Rusija i Srbija zajednički nastupati u međunarodnim organizacijama i međunarodnim diskusijama o tom problemu.

Važno rešenje MSP

Govoreći o sporu pred Međunarodnim sudom pravde, Jeremić je kazao da će Srbija istupati zajedno sa Rusijom i s drugim zemljama, dodajući da Beograd smatra rešenje tog suda kao veoma važno za očuvanje Kosova u sastavu Sbije.

Jeremić je dodao da Srbija "visoko ceni' poziciju Rusije o Kosovu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.