Izvor: RTS, 20.Feb.2009, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusko priznanje Kosova ne dolazi u obzir

Rusija neće priznati nezavisnost Kosova, rekao šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. Srbija i Rusija potpisali u Moskvi Sporazum o ukidanju viza za putovanja državljana dveju zemalja.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov odlučno je odbacio mogućnost da Moskva prizna nezavisnost Kosova, navodeći da najave takvog razvoja događaja, koji su poslednjih dana stizali iz Prištine, predstavljaju "lepe želje" tamošnjih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << lidera.

Gasna kriza s početka godine pokazala je neophodnost izgradnje gasovoda Južni tok, izjavio je Jeremić posle razgovora sa Lavrovom.

Odgovarajući na pitanje novinara kako teku radovi u realizaciji sporazuma o saradnji u oblasti nafte i gasa između Rusije i Srbije, Jeremić je rekao da su strane zadovoljne, kako se taj sporazum sprovodi u život.

"Realizacija tog projekta strateški je važna za Srbiju. Težićemo da što je moguće pre ostvarimo taj projekat, naglasio je Jeremić.

Lavrov je istakao da se trgovinsko-ekonomska saradnja dve zemlje razvija brzim tempom i da je robna razmena za prošlu godinu dostigla skoro četiri milijarde dolara.

"Srbija nikome ne preti, uvažava sve, ali i štiti svoje legitimne interese i ulaže napore da se kosovski promlem vrati za pregovarački sto", izjavio Boris Tadić u intervjuu listu "Vremja novostej".

Predsednik Tadić rekao je da je Srbija učinila sve što je u njenoj moći da pitanje statusa Kosova premesti na kolosek međunarodnog prava i istakao da Srbija kao demokratska država teži da, koristeći sva raspoloživa prava, očuva teritorijalnu celovitost, suverenitet i nacionalni idenitet.

"Kosovski premijer Hašim Tači iznosi kao stvarno ono što bi želeo. Tači je poslednja osoba koja bi trebalo da istupa u ime Ruske Federacije", rekao je Lavrov nakon sastanka sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem.

"Ja sam potvrdio stav Rusije da rešenje mora biti definisano u skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN. Jednako je čvrsta naša podrška akcijama Srbije u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta", rekao je Lavrov.

"Nikakve dvosmislenosti tu ne može biti", rekao je ruski ministar spoljnih poslova.

Lavrov i Jeremić posvetili su posebnu pažnju koordinaciji napora radi osiguranja pravednog rešenja za status Kosova i Metohije, zasnovanog na normama međunarodnog prava.

Naglašena je neophodnost pomoći pri razmatranju pred Međunarodnim sudom zahteva Generalne skupštine UN u vezi sa tim da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova odgovaralo međunarodnom pravu, navedeno je u saopštenju ruskog MIP-a posle susreta Jeremića i Lavrova.

Sagovornici su razmenili mišljenja o jačanju bezbednosti i saradnje u Evropi, sa stanovišta perspektive zaključivanja sveobuhvatnog Sporazuma o evroatlantskoj bezbednosti, o čemu je inicijativu pokrenuo ruski predsednik Dmitrij Medvedev.

Zvanična Moskva je navela da su Jeremić i Lavrov istakli visok nivo rusko-srpskih odnosa, koji imaju potencijal za dalji dinamičan razvoj u duhu strateškog partnerstva.

Ukinute vize 

Lavrov i Jeremić su u Moskvi potpisali sporazum o ukidanju viza za putovanja državljana dveju zemalja.

Jeremić je na početku razgovora sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim izrazio zadovoljstvo zbog potpivanja bilateralnog sporazuma o bezviznom režimu između dve zemlje.

Sporazum predviđa da građani jedne zemlje imaju prava da bez vize uđu i borave na teritoriji druge zemlje u trajanju do mesec dana, a imaoci diplomatskih i službenih pasoša do 90 dana.

Zaposleni u diplomatskim i konzularnim predstavništvima, ili predstavništvima pri međunarodnim organizacijama, i članovi njihovih porodica imaju prava da borave na teritoriji druge zemlje bez vize tokom celog mandata.

Pravo na putovanje i boravak bez vize imaju i državljani kojima je odobren privremeni boravak, ili imaju radnu dozvolu.

Sporazum će stupiti na snagu posle ratifikacije u Skupštini Srbije i razmene nota između dveju vlada.
Pogledaj vesti o: Vize

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lavrov: Rusija neće priznati Kosovo

Izvor: B92, 20.Feb.2009

Lavrov (Fonet, arhiva)..Moskva -- Ni o kakvom ruskom priznanju Kosova ne može biti reči, kaže šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nakon tvrdnji Hašima Tačija da će i Rusija priznati Kosovo... Posle susreta sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem u Moskvi, Lavrov je tako komentarisao...

Nastavak na B92...

Neće Rusija priznati nezavisno Kosovo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Feb.2009

MOSKVA - Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je posle razgovora sa šefom diplomatije Srbije Vukom Jeremićem da Rusija ostaje pri svojoj poziciji kada je reč o Kosovu i da nema nameru da prizna nezavisnost Kosova..."Rusija potvrđuje nepromenljivost svoje pozicije o Kosovu, u skladu sa...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Dovoljan pečat u crvenom pasošu

Izvor: Glas javnosti, 21.Feb.2009, 02:37

BEOGRAD - Šefovi diplomatija Rusije i Srbije, Sergej Lavrov i Vuk Jeremić, potpisali su juče u Moskvi Sporazum o uslovima putovanja državljana dve zemlje bez viza. Sporazum je pre svega namenjen poslovnim ljudima, turistima i onima koji putuju radi lečenja, te zato utvrđuje da „bezvizni režim...

Nastavak na Glas javnosti...

Lavrov: Rusija neće priznati Kosovo

Izvor: RTV Pink, 22.Feb.2009, 13:41

"Tači iznosi kao stvarno ono što bi želeo". . . Ni o kakvom priznanju Kosova od strane Rusije ne može biti reči, izjavio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov posle susreta sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem u Moskvi, ponovivši da Rusija i dalje podržava napore Srbije u odbrani...

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.