Nariškin: Potvrđujemo našu principijelnu poziciju o pitanju Kosova

Izvor: Vostok.rs, 17.Dec.2015, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nariškin: Potvrđujemo našu principijelnu poziciju o pitanju Kosova

17.12.2015. -

Razvoju bilateralnih odnosa Moskve i Beograda neće štetiti želja Srbije da postane članica EU, izjavio je predsednik Državne dume Ruske Federacije Sergej Nariškin.

„Rusija razume želju Srbije da postane deo EU i mi veoma uvažavamo napore Beograda. Uveren sam da je integraciju Srbije u Evropsku uniju moguće realizovati tako da ne zasmeta razvoju naših ekonomskih i drugih odnosa“, izjavio je Nariškin tokom susreta sa predsednicom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Narodne skupštine Srbije Majom Gojković.

Srbija je dobila zvanični status zemlje kandidata za stupanje u EU 1. marta 2012. godine, a pregovori su zvanično započeli u januaru 2014. godine. Ipak, od tada nije otvoreno nijedno poglavlje, a analitičari su predvideli da bi Srbija mogla postati članica 2020. godine.

Nariškin je potvrdio stav Moskve o Kosovu.

„Još jednom potvrđujemo našu principijelnu poziciju, poziciju Rusije o pitanju Kosova“, rekao je Nariškin Gojkovićevoj.

Stav Rusije, kako je dodao, zasniva se na normama međunarodnog prava i posebno na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Prvo zasedanje srpsko-ruske parlamentarne komisije u četvrtak

Formiranje Parlamentarne komisije Narodne skupštine Srbije i Državne dume RF podržali su poslanici  zakonodavnih organa obe države, izjavio je Nariškin tokom susreta sa Majom Gojković.

Predsednik Državne dume je istakao da je saradnja Rusije i Srbije zasnovana na „bogatoj istoriji kulturnih ekonomskih, političkih i vojno-političkih veza".

Prema njegovim rečima, Ruska Federacija visoko ocenjuje saradnju parlamentarnih delegacija dve države u okviru međunarodnih organizacija poput  Saveta Evrope, OEBS-a i Crnomorske ekonomske saradnje.

Komisija će raditi na širenju i jačanju političkih, ekonomskih, socijalnih, kulturnih veza među državama, kao i u sferi obrazovanja.

Ugasiti NATO

Predsednik Državne dume Sergej Nariškin smatra da bi NATO kao organizaciju trebalo ugasiti, a da bi taj korak pogodovao jačanju bezbednosti i stabilnosti. Za početak, dodao je Nariškin, iz sastava organizacije mogle bi biti isključene SAD.

„Imam poseban odnos prema toj organizaciji, koju smatram zloćudnom bolešću čitavog evropskog kontinenta. Bilo bi bolje da se ova organizacija raspusti“, dodao je Nariškin tokom susreta sa Gojkovićevom.

Prema njegovim rečima, tako nešto bi moglo biti učinjeno kroz nekoliko faza.

„Posle isključivanja SAD, bezbolno bi se mogla raspustiti čitava organizacija. To bi bio dobar korak ka jačanju stabilnosti na čitavom kontinentu“, dodao je predsednik Dume.
Pogledaj vesti o: Moskva,   Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nariškin: Moskva poštuje izbor Srbije o integraciji u EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Dec.2015

Predsednik donjeg doma ruskog parlamenta, Državne dume Sergej Nariškin izjavio je danas da Moskva nikada nije stavila Srbiju pred izbor Rusija ili EU i da razume njenu težnju o integraciji u EU..."Razumemo težnju Srbije da se integriše u EU i prema njoj se odnosimo sa punim uvažavanjem. Rusija...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.