NOMINOVANI KANDIDATI ZA NAGRADU KANDINSKOG

Izvor: TvojPortal.com, 25.Jul.2011, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NOMINOVANI KANDIDATI ZA NAGRADU KANDINSKOG

U Moskvi su objavljena imena kandidata za ovogidišnju nagradu Kandinskog  koja se dodeljuje  za dostignuća u oblasti savremenog slikarstva, objavljeno je na sajtu Nagrade. Za Kandinskog je ukupno predloženo 40 slikara od kojih 20 u nominaciji“Projekat godine „,i po 10 u nominacjama „Mladi slikar. Projekat godine „ i „Media-art projekat godine „.


U glavnoj nominaciji su pored ostalih predloženi  >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << slikari Aleksej Kostroma (projekat UNO), Ivan Čujkov (projekat  „Raspolućivanje „) , Aleksandr Šipkin (projekat „Sokovi!“, „Svetlosti !“, a tu je i grupa „Udruženje arhitekata „ sa projektom „Hotel za beskunike „ i drugi.
Izložba od 16. septembra do 7. oktobra Izložba radova  nominata za nagradu Kandinskog biće otvorena u Centralnom domu slikara ( CDH) 16. septembra i trajaće do 7. oktobra, a ovog puta o njenoj ekspoziciji će brinuti novi ljudi. Prethodnog priređivača Andreja Jerofejeva , bivšeg načelnika odeljenja novih tokova Tretjakovske galerije zamenila su dvojica  istoričara umentosi koji su nekad   bili angažovani u „Jerofejevskom „ odeljenju kustosa , dva Kirila , Svetlakov i  Aleksejev , koji su već blesnuli  nekim malo razumljivim potezima iza tretjakovskih zidova. Prostor ekspozicije zauzima površinu od 3,5 hiljade kvadratnih metara.Očekuje se da će pre završetka izložbe biti objavjena lista sa užim izborom dobitnika nagrade , a ime pobednika će se zanti u decembru 2011.g.

Promene u žiriju U žiriju Nagrade  su takođe izvršene promene u skladu sa  obaveznom rotacijom predviđenom statutom  ovog uglednog i autoritativnog priznanja : mesto art –direktora Galerije White CubeTima Marloa zauzela je direktorka Whitechapel Gallery Ivona Blazvik.Očegledo je da zamenom upravnika jednog od giganata londonskog art –tržišta istoričarkom umetnosti koja  je skoro deset godina vodila jednu od najboljih lodonskih nekomercijalnih galerija , nagrada Kandinski istakla svoju poznatu prosvetiteljsku misiju i tako  posredno odgovrila na prigovore o „komercijalizaciji „  koji su se mogli često čuti.U sastav ekspertskog  saveta ove godine su ušli istoričarka umenosti i kustos Alkesndra Obuhova,  likovna kritičarka  Irina Kulik, kao i Valnetin Djakonov , kolumnista  ruskog dnevnog lista Komersant . U žiriju za ovu godinu su takođe istoričar umetnosti Jevgenij Barabanov, šef odeljenja novih tendecija Ruskog muzeja Aleksandr Borovksi, istoričar umetnosti Ala Rozenfeld , dekan Škole uemetnosti Jelskog univerziteta Robert Stor , direktor „Multimedijalnog kompleska aktuelnih umetnosti „ Olga Sviblova  i izvršni direktor  Moskovskog muzeja savremene umetnosti Vasilij Ceretali.
Najveće izmene  u spisku pretendenta Najveće izmene, razume se, dogodile su se u spisku kandidata, ali ni on nije mogao da prođe bez imena koja su i dosad bili pretedenti, što nagradu   Kanidnskog  prikazuju u najboljem svetlu. Kako konstatuju ruski mediji, u svakom slučaju, može se reći da slikari u nju imaju poverenja.
Pored već pomenuitih nekoliko imena među kandidatima za osnovnu nominaciju „Projekta godine „ možemo sresti i niz veterana  ove nagrade koji su , naravno, žiriju dostavili svoje  nove radove.Među njima su Jurij Albert ( ušao u finale 2007.), Irina Nahova (nominovana takođe 2007.), Irina Korina ( nominovana 2009.), Anton Litvin (on se, kao i 2007. nominuje za“Media –art, projekat  godine“.) Tu je još i grupa Recycle( prešla  u „ stariju „ nominaciju iz „mlade „ u kojoj  je „provela  umetničku mladost „2008., 2009.,i 2010.), zatim Andrej Kuzikin ( pre godinu dana on je takođe bio  među „mladima“).
Među onima koji prvi put  učestvuju u takmičenju za ovu nagradu  izdvajaju se Ivan Čujkov, Sergej Šablavin , Aleksej Kostroma , Natalija Turnova  i već pomenuto „Udruženje arhitekata „.
U nominaciji „Media-art  projekat godine „ ( ma šta to značilo ),su takođe prisutni „repetenti „ kao što su već pomenuti Anton Litvin, zatim Nadežda  Anfalova  i Marina Fomenko , ali u celini gledano ova nominacija se izrazito podmladila.
 Najradikalnije obnovljena nominacija „Mladi slikar.Projekat godine „. Najradikalnije je obnovljena nominacija „Mladi slikar. Projekat godne , “  u kojoj su , ako izuzmemo Anu Želud i Polinu Kanis , sve nova imena. Tu na primer sretamo Anastasiju Rebrovu s kritičko-revolucionarnim objektima „Gde ti je zastava, vrećo?“-njen mrežni projekat artistsprivatecollections org., koja je učestovala na čuvenoj italijanskoj izložbi ruskog slikarstva „Modernikon „, najavljen u nominaciji media-arta.Intersantno je da  se  u širem izboru za nagradu Kandinskog našlo i nekoliko finalista nagrade „Inovacija „ za 2010.g. i to sa istim tim radovima .To su :Irina Korina s „ Dokaznim procesom „,Polina Kanis sa „Jajima „ i aktuelni  laureat „Inovacije „ za mlade Ana Želud sa svojim „Sobnim rastinjem „. Uostalom, glavni junak „Inovacije „anarhistička grupa „ Rat“ za buržoasku nagradu Kandinski i ne pretenduje , pa se zato i ne  očekuju neki veći sklandali.

Nagrada Kandinskog je jedna od najvećih u Rusiji nezavisnih  nagrada u oblasti savremenog slikarstva .Reč je o relatvno mladoj nagradi koja se ove godine dodeljuje tek peti put.Dosad su nagardu Kandinskog  dobili takvi slkari  kao što su Aleksandr Brodski,Aleksej Belajev-Gintovt, Anatolij Osmolovski i Vladinir Mamišov-Monro .
Branko Rakočević

rusijaslikarstvonagradni konkurskandinski

Nastavak na TvojPortal.com...






Povezane vesti

Nominovani za Kandinskog

Izvor: SEEcult.org, 26.Jul.2011, 03:49

U uži izbor za nagradu Kandinskog za 2011. godinu odabrano je 20 umetničkih projekata, uz deset mladih umetnika i deset projekata medijske umetnosti. Izložba nominovanih biće održana od 16. septembra do 7. oktobra u Centralnom domu slikara u Moskvi, a imena dobitnika biće poznata krajem godine. Kustosi...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.