Moskvu brine aktivnost NATO-a

Izvor: B92, 01.Dec.2014, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskvu brine aktivnost NATO-a

Zamenik ruskog ministra inostranih poslova Aleksej Meškov izrazio je danas zabrinutost Moskve zbog aktivnosti NATO-a na severu Evrope.

On je istakao da će Rusija preduzeti sve neophodne mere da osigura bezbebednost.

"Šta radi glavnokomandujući Združenih snaga NATO u Evropi Filip Bridlav i njegovi istomišljenici? Pokušavaju da destabilizuju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najstabilniji region u svetu, sever Evrope - beskrajne vojne vežbe, prebacivanje aviona koji mogu da nose nuklearno oružje u baltičke zemlje.

To je stvarnost koja je izuzetno negativna", rekao je Meškov za agenciju Interfaks.

Ističući da su radni kontakti sa sedištem NATO-a zadržani, Meškov je rekao da Moskva ne smatra da pređena "tačka posle koje nema povratka" u odnosima sa Alijansom i da je spremna na saradnju.

"Rusija ne odustaje od saradnje u svim formama sa našim partnerima", rekao je on ruskoj agenciji.

Interfaks je preneo izjavu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da podržava zapadne sankcije Rusiji i da njima treba da se pridruži što više zemalja.

"Podržavam sankcije jer smatram da treba da postoje posledice za zemlju kada čini takva agresivna dejstva, kao što je Rusija učinila u Ukrajini" i "koja krši međunarodno pravo", rekao je on na pres konferenciji.

Stoltenberg je, istovremeno, rekao da NATO ne može da da garancije da se neće širiti.

"Svaka zemlja sama odlučuje na koji način će osigurati svoju bezbednost. Mi ne možemo da dajemo garancije, jer smo bazirani na principu politike otvorenih vrata, koja je bila uspešna", kazao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a je, takođe, rekao da su i Rusija i Alijansa objektivno zainteresovani za saradnju u oblasti politike, privrede i trgovine.

Prema Stoltenbergovim rečima, upravo je zato važno da bi "Rusija odabrala drugačiji put i počela da uvažava principe međunarodnog prava, suvereniteta država, kao i sistem bezbednosti u Evropi koji je stvaran poslednjih godina".

Ove sedmice u Briselu će biti održan sastanak šefova diplomatije zemalja NATO, a Interfaks podseća da je tradicionalno bio održavan i ministarski sastanak Saveta Rusija-NATO, čiji je rad sada zamrznut zbog pozicija oko situacije u Ukrajini.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Meškov: Pokušavaju da destabilizuju sjever Evrope

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Dec.2014

MOSKVA - Zamjenik ruskog ministra inostranih poslova Aleksej Meškov izrazio je danas zabrinutost Moskve zbog aktivnosti NATO-a na sjeveru Evrope, ističući da će Rusija preduzeti sve neophodne mjere da osigura bezbjednost..."Šta radi glavnokomandujući Združenih snaga NATO u Evropi Filip Bridlav...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.