Moskva u znaku jamajčanskih sprintera

Izvor: Politika, 18.Avg.2013, 20:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva u znaku jamajčanskih sprintera

Trijumfom u trkama štafeta Jusein Bolt i Šeli-En Frejzer-Prajs osvojili po tri zlatne medalje. – Rusija prvi put prva po broju medalja, Srbija debitovala na listi 31. mestom

U Moskvi je završeno 14. svetsko prvenstvo u atletici na kojem se, u konkurenciji 206 zemalja, Srbija prvi put našla na listi osvajača medalja podelivši 31. mesto sa Španijom zahvaljujući Ivani Španović (dalj) i Emiru Bekriću (400 >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << m prepone) koji su osvojili bronzane medalje.

Najzadovoljniji mogu da budu domaćini, jer je Rusija prvi put najuspešnija zemlja na svetskim šampionatima, istina ne i po ukupnom broju medalja, ali redosled se određuje po vrednosti osvojenih odličja, a Rusija je sa sedam zlatnih bolja je od SAD i Jamajke koji su osvojili po šest zlatnih medalja.

Amerikanci su, svakako, najveći gubitnici, a Jamajka za svoj uspeh može da zahvali tandemu Jusein Bolt – Šeli-En Frejzer-Prajs, koji su osvojili svih šest zlatnih odličja, po jedno uz pomoć prijatelja iz štafete.

Najbrži čovek svih vremena dostigao je po broju zlatnih medalja Amerikance Karla Luisa i Majkla Džonsona. Sva trojica imaju po osam zlata, a Bolt je najuspešniji jer ima i dva srebra, Luis po jedno srebro i bronzu, dok Džonson nikad nije izgubio ni jednu trku na svetskim prvenstvima, pa nema ni srebrne ni bronzane medalje. Bolt je sada najuspešniji u muškoj konkurenciji, a u ukupnoj deli prvo mesto sa Alison Feliks, koja ima isti bilans i koja zbog povrede u finalu na 200 m nije uspela da u Moskvi pobegne Boltu...

U dve poslednje discipline svetskog šampionata odlučivao se konačan poredak najuspešnijih zemalja, budući da su Amerikanci ostali bez „planiranog” trijumfa u troskoku. Međutim, obe američke štafete načinile su velike greške – ženska u drugoj izmeni i samo fantastičnoj Oktavijus Friman mogu da zahvale što su uopšte osvojili medalju, a muška u trećoj kada je Getlin čak i prešao u susednu stazu i nekako izbegavši diskvalifikaciju dotrčao do bronze. Britancci nisu bili te sreće pa im je bronza oduzeta zbog prekasne izmene i dodeljena Kanadi.

Međutim i bez tih grešaka teško da bi američki sastavi ugrozili jamajčanske. Jusein Bolt, čak i kad nije u najboljoj formi, nedodirljiv je u konkurenciji koja je bila na stadionu „Lužniki”, a to važi i za Šeli-En Frejzer-Prajs. Njihove uspehe ne može da umanji činjenica što su neki od najboljih sprintera i sprinterki zbog povreda i suspenzija propustili šampionat... Muška štafeta Jamajke odbranila je šampionsku titulu iz Daegua i peti put uzastopno trijumfovala na najvećim takmičenjima (tri svetska prvenstva i dve „olimpijade”) što niko pre njih nije uspeo, Amerikanke su je prepustile Jamajčankama, a porazi branilaca zlatnih medalja obeležili su ovaj šampionat.

Kristijan Tejlor (SAD) svetski šampion iz Daegua i olimpijski iz Londona osvojio je tek četvrto mesto sa 17,20 m i bio daleko od medalje, a tek nešto uspešniji bio je olimpijski vicešampion Vili Klej koji je sa 17,52 osvojio bronzu iza dvadesetogodišnjeg Kubanca Pedra Pičarda koji je došao niotkuda i osvojio srebro sa ličnim rekordom – 17,68 m. On je vodio od druge serije, a u četvrtoj pretekao ga je postigavši istu daljinu Francuz Tedi Tamgo zahvaljujući boljem drugom skoku. A kad je već obezbedio zlato 24-godišnji Tamgo, koji se posle godinu dana pauze zbog povrede vratio atletici, skočio je u šestom pokušaju za istoriju – do 18,04 m. On je tek treći troskokaš u istoriji koji je savladao granicu od 18 metara posle svetskog rekordera Britanca Džonata Edvardsa (18,29) i Amerikanca Kenija Harisona (18,09), a važno je reći i da mu je trener Kubanac Ivan Pedroso, četvorostruki prvak sveta u troskoku.

Ali, „sigurne” titule gubio je i domaćin šampionata. Svetsku i olimpijsku šampionku na 800 metara Mariju Savinovu razvlastila je sasvim nepoznata Kenijka pobedila Junis Džepkoeč Sum. Iako je u Moskvu došla sa skromnih 1:59,13 uspela je da otprati ubitačan tempo koji je diktirala Amerikanka Montano (56,06 na 400 m) i da se u finišu odupre napadu Savinove i Amerikanke Martinez. Do zlata dotrčala je ličnim rekordom – 1:57,38. Njen trijumf učvrstio je Keniju na petom mestu po broju medalja, a pre nje je Asbel Kiprop u sporoj, taktičkoj trci odbranio zlato na 1.500 metara. Ulogu pesmejkera imao je Čepseba a Kiprop je tek u poslednjih šezdesetak metara trke pružio korak i pobedio a za to mu je bilo dovoljno 3:36,78, devet sekundi više od njegovog najboljeg rezultata ove sezone (3:27,72)...

----------------------------------------------

Bilans medalja

1. Rusija

7

4

6

17

2. SAD

6

13

6

25

3. Jamajka

6

2

1

9

4. Kenija

5

4

3

12

5. Nemačka

4

2

1

7

6. Etiopija

3

3

4

10

7. V. Britanija

3

-

2

5

8. Češka

2

-

1

3

9. Ukrajina

2

-

1

3

10. Francuska

1

3

1

5

31. Srbija

-

-

2

2

Ž. B.

objavljeno: 18.08.2013.
Pogledaj vesti o: Svetsko prvenstvo

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.