Moskva traži da Tripoli oslobodi osoblje Međunarodnog krivičnog suda

Izvor: Vostok.rs, 15.Jun.2012, 12:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva traži da Tripoli oslobodi osoblje Međunarodnog krivičnog suda

15.06.2012. -

Moskva traži da Tripoli što pre oslobodi osoblje Međunarodnog krivičnog suda (MKS). Među njima se nalazi građanin RF, savetnik za spoljne poslove Sekretarijata MKS Aleksandar Hodakov. Rusija očekuje od generalnog sekretara UN Ban Ki Muna da reši problem.

Četvoro zaposlenih u MKS - građani Australije, Rusije, Španije i Libana, pritvoreni >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << su 7. juna. To se dogodilo posle posete sinu Moamera Gadafija - Seifu al-Islamu, koji je u zatvoru u libijskom gradu Zintan. Osoblje MKS u pritvoru drži militantna grupa „Zintanska brigada". Ova grupa je bila direktno uključena u krvavo pogubljenje Moamera Gadafija. U sedištu ove paravojne jedinice, 12. juna održan je sastanak ambasadora Rusije, Španije, Australije i otpravnikom poslova Libana u Libiji sa pritvorenicima. Ispostavilo se da su pripadnici ove paravojne brigade zainteresovani za australijskog advokata - Melindu Tejlor i prevodioca - inače libanku, Helenu Asaf. Rus i španac im ne trebaju, oni su ostali sa koleginicama po sopstvenoj volji. Istovremeno, Aleksandar Hodakov odlučno odbija da ode, bez svojih koleginica, iako mu je to bilo ponuđeno.

Izvori iz kancelarije libijskog tužioca su saopštili da je osoblje MKS u pritvoru u trajanju od 45 dana. Libijci tvrde da je australijka pokušavala da prenese Seif al-Islamu neki materijal sumnjivog sadržaja. Ovi materijali su navodno u vezi sa određenim Muhamedom Ismailom, koji se smatra desnom rukom sina Gadafija i predstavlja bezbednosni rizik za Libiju. Predstavnik libijske vlade je izneo uslov – australijanka će biti puštena na slobodu, ako bude dala informacije o Muhamedu Ismailu, koji je trenutno u bekstvu.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije smatra da su libijske vlasti dužne da bezuslovno obezbede brzo oslobađanje Hodakova i njegovih kolega. Prema rezoluciji Saveta bezbednosti UN iz 1970.godine, Tripoli mora u potpunosti sarađivati sa Međunarodnim krivičnim sudom, naveo je tim povodom, Nikolaj Tihomirov - stručnjak Diplomatske akademija Ruske Federacije:

„Današnje pobunjenici su u obavezi da oslobode međunarodno osoblje, bez ikakvih uslova, s obzirom da suispunjavali naredbe UN. Naravno, pobunjenici mogu da traže neko pojašnjenje. Ali ispitivanja su isključena, jer nisu uhapšeni."

Komandant „Zintanske brigade" zapretio je da će osobnje MKS biti pušteno tek nakon detaljnog ispitivanja. U današnjoj Libiji, to može svašta da znači, kaže Sergej Demidenko, ekspert orijentalista na Institutu za strateške studije i analize. Pri tome, pobunjenici mogu sasvim ignorisati predlog Rusije da se generalni sekretar UN Ban Ki Muna uključi u rešavanje konflikta, kaže Sergej Demidenko:

„Ko je generalni sekretar UN za „Zintansku brigadu"? Za njih, on je predstavnik ne sasvim jasnih međunarodnih organizacija, on ima status koji ovi ljudi teško mogu da zamisle. Oni u rukama imaju mitraljeze i diplomate. Oni žele novac. To je to. Dakle, sada je najrazumniji izlaz iz ove situacije - otkup diplomata. Ili da se žali starešinama plemena. Ali to bi bili dugi pregovori, i u tom slučaju osoblje MKS može provesti u zatvoru nekoliko meseci."

Izvor: Golos Rossii, © Kollaž: «Golos Rossii»
Pogledaj vesti o: Moamer Gadafi

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.