Moskva i Pariz na putu ka daljem zbližavanju

Izvor: Vostok.rs, 01.Mar.2013, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva i Pariz na putu ka daljem zbližavanju

01.03.2013. -

U Kremlju je, 28.februara Vladimir Putin vodio pregovore sa predsednikom Francuske Fransoa Olandom. To je prva radna poseta francuskog lidera ruskoj prestonici.

Danas je u Moskvi ekonomija bila tema broj jedan na pregovorima. Vladimir Putin je izjavio da je zbog posledica svetske ekonomske krize došlo do pada prometa između >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Francuske i Rusije. Ipak, ukupni obrt je iznosio 25 milijardi dolara. Takođe, zabeležene su i mnoge zajedničke investicije. Ipak, primetan je mali disbalans- francusko investiranje u rusku ekonomiju iznosilo je preko 9 milijardi dolara, investicije Rusije su značajno iza ove cifre- svega 200 miliona. Putin je izjao da će biti upoterebljeni različiti ekonomksi instrumenti kako bi se otklonila bila kakva nesrazmera ubuduće. Osim toga, po rečima ruskog lidera, tokom pregovora, bilo je reči i odnosima Rusije i EU:

- Rusija učestvuje u pružanju podrške raznim posrnulim ekonomijama u svetu, kolektivno uzevši, a po liniji MMF u smislu rešavanja ekonomskih problema globalnog karaktera. Usmereni smo na tesnu saradnju sa Francuskom povodom sastanka G20. Konstatovano je da bi ukidanje viznog režima sa EU doprinelo daljem jačanju biznisa dveju država, čemu ove prepone na putu, u vidu viza, samo smetaju.

Franosa Oland je na temu ukidanja viza oprezno govorio. A što se tiče međunarodnih problema, francuski lider je bio konkretniji. Zahvalio je Rusiji za pomoć koju ona pruža francuskom kontigentu prilikom povlačenja iz Avganistana. Takođe, on je izrazio zahvalnost Rusiji za to što je Moskva podržala francuske akcije u Maliju. Olan je izrazio nadu da će Rusija i dalje podržavati francusku mirovnu misiju u Maliju. Postignuti su i određeni rezultati, uspesi, kada je reč o sirijskoj krizi, izjavio je predsednik Francuske:

- Mi imamo jedan cilj- boriti se protiv terorizma i izbeći raspad države. Naravno, na različite načine vidimo to, kako voditi politički dijalog. Svako ima svoje viđenje. Mi mislimo da to nije moguće uz saradnju sa Asadom. Postoje i drugi pogledi, koji smatraju, da je on predstavnik sirijskog naroda, sa kojim je dijalog moguć.

Rusija i Francuska vide budućnost Sirije kao jedinstvene i mirne države, ali se stavovi razlikuju kada se radi o sudbini Bašara Asada.

Tokom pregovora, obe strane su razmenile svoja iskustva koja se tiču borbe protiv prometa narkotika. Predsednik Francuske je obećao da će ubrzati izgradnju Ruskog duhovno-kulturnog centra u Parizu, a ruska strana sa svoje strne je dodelila dodatne prostorije u zakup Francuskom liceju Aleksandrar Dima u Moskvi.

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.